Indica publicitat
Dilluns, 29 de de novembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de de juliol del 2011 | 17:55
Recull de premsa · Societat civil

E. Folch: "El 10-J va certificar el principi de la fi de les relacions Catalunya-Espanya"

"Un any després, podem dir que aquella tarda de juliol es  van posar les bases per fiscalitzar nacionalment el futur Govern i es va crear una de les primeres llavors del 15-M al nostre país".

Ernest Folch

A pocs dies per celebrar un any de la multitudinària manifestació que va copsar el centre de la capital catalana el 10 de juliol de 2010, l'editor Ernest Folch ha elogiat la concentració perquè "no tan sols ha estat útil, sinó que va ser la manera d'un milió de persones de verbalitzar que les relacions amb Espanya s'havien esgotat definitivament". A un article a l'Ara, Folch ha continuat assegurant que el dia històric "havia de ser una protesta estrictament contra una sentència del Tribunal Constitucional" però que finalment es va convertir "en una reivindicació pacífica del dret d'autodeterminació i de la independència tal qual, sense matisos".

A l'article Un dia molt útil, Ernest Folch ha dit que la data assenyalada va permetre moltes coses: "De sobte, l'opinió pública va prendre consciència [...] que el sobiranisme i els seus derivats ja ocupaven un lloc central en la societat catalana. Ser independentista ja no era sinònim de friquisme, sinó de centralitat. Hi havia moltes més estelades que senyeres tradicionals, en una clara inversió del que sempre havia succeït. Les banderes independentistes eren pertot arreu: a les mans de la gent, als balcons i a les galtes dels nens. El missatge era tan clar i tan massiu que no donava peu a falses interpretacions".

L'autor de l'article ha continuat dient que aquell dia "es van moure per sempre les grans plaques tectòniques de la política catalana", i ha indicat que les conseqüències "imprevisibles" del 10-J "encara no sabem com acabaran": "A la gent que reclama fets li diria que tingui paciència: l'onada gegant que es va crear encara no ha impactat sobre el litoral, i el més graciós és que a la platja hi ha alguns polítics estirats a les seves gandules que encara no s'han assabentat del que els caurà a sobre. N'hi ha que fins i tot neguen la realitat, com Duran i Lleida, que fa poc va declarar que la independència crea divisió".

Folch ha conclòs que, vista amb perspectiva, la manifestació "va ser la primera gran riuada d'indignats" i que, per això, alguns dels aspectes del 10-J "enllacen directament amb el 15-M": "Va haver-hi reivindicacions clarament antisistema, des de les proclames contra el Tribunal Constitucional fins a les pancartes contra l'estat de les autonomies, i a la majoria de polítics, fossin del partit que fossin, se'ls veia visiblement incòmodes. Era una indignació catalana, amb un fet diferencial incorporat, però era al cap i a la fi una indignació general i transversal".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat