Indica publicitat
Dilluns, 29 de de novembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de d'abril del 2011 | 17:44
Recull de premsa · Societat civil

M. Castells: "No menystingueu els efectes d'una utopia independentista cada vegada més arrelada"

Manuel Castells ha fet un crit d'alerta: "Les palanques més potents de canvi històric en els dos últims segles es van basar en utopies: la utopia liberal, la utopia anarquista, la utopia socialista, la utopia cosmopolita...".

Manuel Castells

Barcelona · El sociòleg i professor universitari, Manuel Castells, ha recordat que cap d'aquestes utopies, com és el cas de la independentista sorgida a Catalunya, "es va encarnar plenament com a tal en institucions i formes d'organització social" però cadascuna d'elles "es va convertir en pràctica col·lectiva, va encoratjar somnis i sacrificis i va produir canvis de tot tipus, des de la construcció de les institucions democràtiques protectores de la llibertat individual fins el reformisme socialdemòcrata que donar a llum l'Estat de benestar".

A l'article La utopia independentista, Castells ha indicat el caràcter d'utopia que ha adquirit la independència de Catalunya per a la societat actual, un fenomen que a curt termini
"es pot traduir en una consulta molt més pràctica sobre les condicions del pacte fiscal", a mig termini "l'Espanya multinacional podria anar emergint com a condició per salvar entre tots un vaixell que la crisi econòmica estructural i la possible desintegració de l'euro podrien fer naufragar" i que a llarg termini, "qui sap què pot passar?".

"L'Europa de les ciutats, de les regions, de les cultures -ha sentenciat Manuel Castells- , [...] de la societat civil podria acollir una encarnació històrica més amable d'una independència de la col·lectivitat catalana en un context postnacional. Per això els estrategs que calculen probabilitats i reclamen programes s'equivoquen d'arrel. Perquè l'arrel està en les ments i en moltes d'elles ja hi habita la utopia independentista. [...] No menystingueu els efectes pràctics a curt, mig i llarg termini de la formació d'una utopia independentista cada cop més arrelada a la societat catalana".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat