Indica publicitat
Dissabte, 4 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de de setembre del 2011 | 16:33
Recull de premsa · Societat civil

Muriel Casals: "El poder polític espanyol ha perdut la xaveta"

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, critica la darrera sentència contra la immersió lingüística i assegura, en una entrevista a El Punt-Avui, que "en una gran part dels catalans hi ha un sentiment que diu que ja n'hi ha prou i que no podem viure sempre amb l'ai al cor pendents de veure per on sortiran".

Muriel Casals

El que cal és "progressar i afrontar els problemes econòmics, cívics i culturals que tenim, però no ens deixen". Per això, creu que hem de dir adéu a Espanya "perquè el que no pot ser és que visquem en un entorn que posa en qüestió les coses més lògiques i evidents". La reacció, segons Casals, "és crear un entorn en què no depenguem del sistema legal i judicial espanyol, perquè contínuament inventen arguments per posar-nos pals a les rodes". Però aquí, subratlla Casals, "hi ha un altre problema greu de la democràcia. No funciona bé la separació de poders. El judicial està empastifat de poder executiu i polititzat".

La Generalitat és exemplar en el rigor pressupostari i el conjunt espanyol ataca ara la seva capacitat de maniobra econòmica".

Casals considera vital la immersió lingüística perquè "és un sistema que garanteix que tots els nens acabin l'educació secundària sent competents en dues llengües. Quan vagin al mercat de treball tindran igualtat d'oportunitats". És, per tant, "un mecanisme que assegura la cohesió social i fa que tots els nens i nenes siguin iguals. No separem ningú per llengües". Destaca que "els catalans parlem altres llengües, però alguns castellanoparlants s'entesten absurdament en el monolingüisme". Segons la presidenta d'Òmnium, "una de les nostres tasques és mostrar al món com aquest mal comportament del poder polític espanyol perjudica la riquesa europea. Si ens castiguen econòmicament, castiguen un dels àmbits més rigorosos, que és la Generalitat, i a més, perjudiquen la riquesa lingüística europea ofegant la llengua catalana. Hi ha una part del poder polític espanyol que ha perdut la xaveta i que fa un tort a la construcció europea".

Sobre l'actuació del Govern català davant la sentència contra la immersió lingüística, Casals voldria que "fossin més ferms, però posar-los el dit a l'ull per buscar on són febles no és bo". Destaca que el deure de la societat és "empènyer el govern i comprometre'l perquè estigui al servei dels seus ciutadans". També li costa d'entendre que "a vegades es digui que és horrorós pactar amb el PP i que després aquests mateixos que ho diuen també hi pactin". També li espanta "l'acord PP-PSOE per fer una reforma de la Constitució que no ha guardat les formes de la democràcia". I és que es fa visible que "hi ha un acord entre els dos partits polítics que va contra la voluntat dels catalans". En aquest sentit, subratlla que "la Generalitat és exemplar en el rigor pressupostari i el conjunt espanyol ataca ara la seva capacitat de maniobra econòmica".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat