Indica publicitat
Dimecres, 1 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de d'octubre del 2011 | 17:13
Recull de premsa · Societat civil

Muriel Casals: "Òmnium no pot, ni vol, ni ha de substituir els partits polítics"

Això és el que afirma la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, en una entrevista a la revista L'Avenç, en la qual parla del 50è aniversari de la històrica entitat.

Muriel Casals

Casals té clar que "Òmnium no pot, ni vol, ni ha de substituir els partits polítics", però assegura que "hi ha una demanda molt forta a la societat catalana, que és política, i una part d'aquesta demanda, que només poden resoldre els polítics, ens arriba a Òmnium".

Això, segons Casals, és "un orgull, perquè som un referent i molta gent confia en nosaltres, però també causa un cert vertigen, perquè no podem respondre-hi, però tampoc no podem no fer-ho". Casals creu que "nosaltres hem de canalitzar una part d'aquests anhels, i en part fer-los arribar als polítics" i assegura que "no tenim cap escrúpol a empènye'ls  cap a més i més sobiranisme".

La independència de Catalunya la faran els néts dels murcians i dels andalusos, i els fills dels pakistanesos"

La presidenta d'Òmnium Cultural també parla del pacte fiscal i de la independència de Catalunya. Sobre la primera qüestió, l'economista i presidenta de l'entitat assegura que "si el Govern planteja un referèndum sobre el pacte fiscal, això entra en l'horitzó d'Òmnium, i en aquest sentit nosaltres serem pacients, no direm que el que s'ha de fer és demanar directament si volem ser independents". Assegura que "serem pacients si s'han de fer diversos passos, i estem disposats a fer-los", però subratlla que "hi ha d'haver un moment en què hem d'exercir el dret a decidir i quina relació volem tenir amb els nostres veïns. I com volem tenir una veu dins d'Europa, perquè si no se'ns anirà apagant la veu".

Sobre el pacte fiscal, Casals afirma que "la independència de Catalunya la faran els néts dels murcians i dels andalusos, i els fills dels pakistanesos". Assegura que "no hem d'arribar a una situació en què hi hagi catalans catalans i catalans espanyols, i hem d'impedir que s'utilitzi el temor a la independència. Utilitzar la por com a instrument és deshonest intel·lectualment i perillós políticament".

Casals també assegura que "Òmnium ha evolucionat, i ha tingut una renovació molt forta a partir de l'any 2002 quan agafa la presidència Jordi Porta", i afirma que "seguir el camí de Jordi Porta era compromès, però de seguida em vaig sentir molt acollida, molt protegida". En aquest sentit, diu que "quan et deixen el camí preparat és més fàcil". Casals també parla de la seva trajectòria com a economista i explica que en la seva tesi, que estudia la indústria tèxtil en els anys de la primera guerra mundial, "ja s'hi veu l'hostilitat del poder polític espanyol contra l'èxit econòmic català, i la seva incomprensió cap a l'empenta industrialitzadora catalana". Tot i això, Casals no creu que Catalunya hagi deixat de ser un país industrial.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat