Indica publicitat
Dilluns, 29 de de novembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de gener del 2012 | 19:02
Recull de premsa · Societat civil

"Per guanyar el referèndum, cal que votin sí a l'estat català 1,2 milions de ciutadans que estimen Espanya"

Eduard Voltas afirma que "és imperatiu formular un projecte d'estat que sigui també per a la tribu però no només per a la tribu".

En un exercici matemàtic, el professor Eduard Voltas conclou, a l'article "La tribu o l'estat", publicat al diari Ara, que perquè el sí venci en un referèndum d'autodeterminació a Catalunya faran falta "1'2 milions de ciutadans que estimen Espanya". Voltas afirma que en l'hipotètic referèndum el 'sí' hauria d'arribar al 55% de vots i, comptant amb una participació del 80% del cens, els vots favorables a la secessió haurien de ser almenys 2.288.000.

Restant el percentatge de gent que, segons el CEO, se sent tan sols catalana –Voltas entén que tots ells votarien a favor de la independència- el professor diu que caldria convèncer com a mínim a 1'2 milions de persones que "se senten espanyoles en major o menor grau" a votar sí. "És l'equivalent a 12 camps del Barça plens a vessar", referma Voltas per concebre la magnitud del nombre.

En aquest sentit, Voltas afirma que "la creació de l'estat català no pot cavalcar sobre una escissió identitària interna perquè l'experiment estaria abocat al fracàs. La cohesió civil és condició sine qua non de la independència, i quan dic cohesió no parlo d'una unanimitat impossible d'aconseguir, sinó d'un projecte nacional realment inclusiu". Pel professor, això significa a la pràctica que hem de "canviar molt" i "ràpid".

"Si em permet la simplificació, ens cal passar d'un discurs per a la tribu a un discurs per a l'estat", recorda Voltas, que afegeix que "amb la tribu no n'hi ha prou per guanyar" i "és imperatiu formular un projecte d'estat que sigui també per a la tribu però no només per a la tribu. Un projecte d'estat en què es pugui sentir còmode el que s'alegra amb les victòries de la roja , el que té el castellà com a llengua de referència primera, el que veu TVE o Telecinco".

Voltas recorda l'esforç de Mandela per aconseguir unir la societat de Sud-àfrica, i conclou que "salvant les distàncies, que gràcies a Déu són moltes", si el catalanisme "vol l'estat, necessita el seu Mandela. Recordi: 12 camps del Barça plens a vessar...".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat