Indica publicitat
Dissabte, 4 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de juliol del 2011 | 17:25
Recull de premsa · Societat civil

Salvador Cardús: "La cohesió social ja no és el fre, sinó l'horitzó"

"La cohesió en cap cas no pot ser un pretext per prohibir-nos res, ha de ser un objectiu fonamental per aconseguir un màxim d'unitat nacional política i social".

Salvador Cardús

El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha desmentit que tinguin raó tots aquells qui alerten que el procés cap a la independència de Catalunya es trobarà amb l'entrebanc de la cohesió social i ha dit que aquesta "deixa de ser un punt de partida -i una excusa- per passar a ser un punt d'arribada, un desafiament". A l'article La cohesió, de pretext a ambició Cardús ha explicat que "de la mateixa manera que cal agafar empenta per saltar un rierol i després seguir caminant com si res, el pas cap a la independència també exigirà un moment de gran tensió muscular prèvia i coordinada per, després, tornar-nos a relaxar".

L'autor de l'article ha continuat argumentant: "En aquest sentit, i només en aquest, sí que cal anar pensant en el moment decisiu i anar preparant el país perquè estigui en condicions quan faci falta". En la mateixa línia, Cardús ha dit que "vist així, la cohesió social deixa de ser un punt de partida -i una excusa- per passar a ser un punt d'arribada, un desafiament" i ha negat que sigui un fre per al procés de creació de l'Estat català: "Ja no és el fre, sinó l'horitzó".

Cardús ha assegurat estar molt interessat en "assenyalar el caràcter de la cohesió social entesa com a objectiu polític" i ha volgut insistir "en la transitorietat d'un estat col·lectiu que, de cap manera, no podria ni hauria de ser indefinit". Una altra de les premisses que exigeix la independència de Catalunya seria, segons l'autor de l'article, "que la cohesió a la qual caldrà arribar en el moment escollit necessita projecte i lideratge des d'ara mateix": "No parlo només de lideratges polítics, tot i que seran fonamentals. Parlo també de lideratges civils, de lideratges ideològics i de lideratges emocionals".

Finalment, Cardús ha sentenciat que "la cohesió que exigeix un salt cap a la independència no és la d'una gran unanimitat partidista, ni es pot aconseguir amb la guia d'una sola figura messiànica, ni s'ha d'imaginar des d'un unitarisme simplificador" sinó que "l'endemà de la independència, per anar bé, haurem de relaxar-nos i tornar a ser la societat dividida i complexa, atrafegada i individualista que sempre hem estat i com és qualsevol de les societats a les quals ens volem comparar".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat