El proppassat divendres es va celebrar a Barcelona l'acte central del 30è aniversari del Consell Evangèlic de Catalunya, que agrupa la majoria de les comunitats i esglésies de les diferents branques del protestantisme a Catalunya.
Barcelona ·
Una prova de la importància de l'acte va ser la presència de les primeres autoritats catalanes -la presidenta del Parlament Núria de Gispert, diputats i l'exvicepresident Carod-Rovira-, i de les principals confessions religioses, entre els quals hi havia l'arquebisbe de Barcelona i els màxims representants de l'Església ortodoxa, el Consell Islàmic i Cultural de Catalunya, les comunitats jueves i altres.
Fa trenta anys, després de diversos intents, es va crear el Consell Evangèlic de Catalunya, en unes condicions de precarietat i de manca de reconeixement. A poc a poc aquest organisme s'ha anat consolidant, no sense dificultats, i ha estat reconegut per la Generalitat i també per la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya, el secretari executiu de la qual també va ser present en l'acte.
Des del Concili Vaticà II i l'acceptació teòrica de la llibertat religiosa a l'Estat espanyol, les esglésies protestants han deixat de patir persecucions i greuges. Tanmateix, malgrat els avenços indiscutibles, el protestantisme català continua reivindicant, amb tota la raó, un major reconeixement a tots els nivells i la normalització religiosa. Coses tan òbvies, per exemple, com que qui vulgui pugui dedicar una part dels seus impostos a l'església protestant continua sent impossible. Avui quan es parla del fet religiós no es té prou en compte que el pluralisme religiós és una realitat inqüestionable.
El protestantisme a casa nostra, al llarg dels dos darrers segles, ha estat molt lligat a la catalanitat i a la defensa de la llengua catalana. L'any 1832 es va publicar en català "Lo Nou Testament", una edició de la qual se'n va fer 20.000 exemplars. Des d'aleshores, els responsables de les esglésies evangèliques catalanes han conreat el que anomenen "el model català de protestantisme". Avui, amb l'eclosió de la immigració i el creixement de les esglésies evangèliques a tot Catalunya, aquesta opció de catalanitat adquireix encara més relleu. Ben segur que el III Congrés Protestant a Catalunya que es durà a terme a finals d'any a Terrassa aprofundirà en aquest repte i d'altres que el protestantisme té plantejats.