El premi internacional Comte de Barcelona al cardenal Tarcisio Bertone, secretari d'Estat vaticà i home de màxima confiança del papa Benet XVI, es donarà a Catalunya.
La decisió d'atorgar premis d'aquests tipus és complexa, de llarga gestació i es porta amb discreció. Els protagonistes són, en aquest cas, La Vanguardia amb l'estratègia habitual d'aquest diari que se situa sempre en el lloc i en el moment que considera oportuns, la Zarzuela, la segona planta del Palau Apostòlic de Roma i l'Església catalana. Cada un d'aquests quatre actors tenen la seva lògica dinàmica pròpia i es mouen en funció dels seus interessos.
Però hi ha un interès comú entre els quatre actors i és el de demostrar que hi ha un tipus de catolicisme (moderat, obert, dialogant, conciliar) i de relacions entre poder polític i Església catòlica (respectuós i no nacionalcatòlic) que no segueix l'estil autoritari y ultraconservador dominant a la Conferència Episcopal Espanyola. El cardenal Antonio Maria Rouco Varela i els seus homes a Catalunya com, per exemple, els bisbes de Terrassa i de Vic, queden fora de joc.
El cardenal Tarcisio Bertone haurà de viatjar de Roma a Catalunya, país que coneix bé, per rebre aquest premi
El cardenal Tarcisio Bertone haurà de viatjar de Roma a Catalunya, país que coneix bé, per rebre aquest premi. Per a la cerimònia de la seva concessió, es tenen en compte dos escenaris possibles. Un pot ser Barcelona, a la basílica de la Sagrada Família o un adequat espai civil. L'altre escenari pot ser Montserrat. Bertone aprecia molt l'arxidiòcesi barcelonina, el cardenal Lluís Martínez Sistach, la comunitat benedictina de Montserrat i l'abat Josep M. Soler.