El 9N té una llarga vida a Catalunya i en els mitjans de comunicació democràtics, també als d'afers religiosos. Una llarga vida perquè el sobiranisme democràtic i pacífic està a Catalunya per quedar-s'hi, passi el que passi el 9 de novembre.
No es una data fugaç com pretén l'espanyolisme constitucional que patrocina una democràcia sense urnes com el franquisme tenia la peculiar democràcia orgànica.
El procés sobiranista català precisa per la seva culminació el seu temps, sobretot davant l'ofensiva hostil i antidemocràtica dels aparells de l'estat espanyol. En aquest període de construcció nacional cada entitat de la societat civil juga el seu paper. Papers de conscienciació, de sensibilització, de mobilització. Webs com, entre altres, catalunyareligio.cat (dirigit per Jordi Llisterri) i In saecula saeculorum (editat per Oriol Domingo) compleixen una missió en l'àmbit d'afers religiosos i fora de la política en sentit estricte. La seva aportació és de caràcter documental, doctrinal, cívica, ètica.
Una de les quatre seccions d'In saecula saeculorum, per exemple, s'anomena precisament 9/N/2014. El seu objectiu es oferir ara i en el futur textos eclesials que propugnen i defensen els drets de les persones i dels pobles. Inclou declaracions pontifícies, episcopals, de teòlegs i de gent de la base.
Dues són les reivindicacions bàsiques defensades. La primera és el respecte a les urnes. Un règim que es proclama democràtic però que nega a un poble el dret a exercir el vot és rebutjable. La segona reivindicació bàsica consisteix en acceptar que en democràcia tota opció és legítima, com la sobirania de Catalunya,si es propugna per les vies democràtica i pacífica.
Posts publicats en aquesta secció d'In saecula saculorum són: Església i Catalunya mil·lenàries, Catalunya és una realitat nacional, Promoure el bé de la pàtria, Catalunya és un poble integrador, Pàtria i universalisme, Drets de l'home i de les nacions, Viure en una Catalunya independent, Fills d'immigrants és presenten com independentistes, Parla poble parla sense por, Pregària pels drets dels pobles, El Papa encoratja la independència de les petites nacions, Ultra esquerra i ultra catolicisme contra la Catalunya sobirana.