Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 9 de de maig del 2013 | 16:55
Crònica · Afers religiosos

'Pacem in Terris' avala els drets de Catalunya

Pacem in Terris avala els drets nacionals de Catalunya. Aquesta gran encíclica del papa Joan XXIII fou escrita fa cinquanta anys, l'11 d'abril de 1963, i va suposar un vertader torpede contra les estructures del nacional catolicisme franquista.

El text és vigent avui, sobretot en situacions com la de Catalunya i el seu procés sobiranista per vies democràtiques i pacífiques. Heus aquí alguns punts de la Pacem in Terris:

Punt 37: "Els homes, a tots els països i a tots els ambients, o són ciutadans d'un estat autònom i independent, o estan a punt de ser-ho. A ningú no agrada de sentir-se súbdit de poders polítics que provenen de fora de la pròpia comunitat humana o grup ètnic".

Punt 61: "No es pot establir d'una vegada per sempre quina és la millor estructura segons la qual s'han d'organitzar els poders públics, com tampoc la forma més apta segons la qual s'han de desenrotllar les seves funcions específiques: funcions legislativa, administrativa i judicial".

Punt 89: "Cal afirmar, de la manera més explícita, que una acció adreçada a reprimir i a sufocar la vitalitat i el desenrotllament d'aquestes minories és una gran violació de la justícia; i ho és molt més, si va dirigida a fer-les desaparèixer".

Punt 119: "Les controvèrsies eventuals entre els pobles no han de ser resoltes recorrent a les armes, sinó mitjançant negociacions".

Punt 136: "Un acte de la més bella importància acomplert per les Nacions Unides és la Declaració Universal dels Drets de l'Home, aprovada en assemblea general el 10 de desembre de 1948. En el preàmbul es proclama, com a ideal a perseguir per tots els pobles i totes les nacions, el reconeixement efectiu de respecte a aquells drets i llibertats respectives".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat