Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de d'abril del 2014 | 17:26
Crònica
Àlex Calvo
Expert en seguretat i defensa a l'Àsia i catedràtic convidat a la Universitat de Nagoya (Japó)

Casals catalans: ha arribat l'hora de fer inventari d'actius espanyols per tot el món per a negociar-ne el repartiment

Malgrat el discurs oficial i les amenaces, a Espanya tenen cada cop més clar que el Principat camina cap a la llibertat i que res no l'aturarà.

Casals catalans a l'exterior.

Tot i que des d'un punt de vista moral Espanya mereix fer fallida i arrossegar l'euro, per motius pragmàtics és previsible que l'estat català es vegi obligat a assumir part del deute nacional espanyol a canvi d'un ràpid reconeixement per part de les principals potències europees, que obligarien Madrid a empassar-se l'orgull per a evitar haver-lo de rescatar un altre cop. Atenció, però. Assumir part del deute nacional espanyol vol dir també assumir part dels actius de l'Estat Espanyol, incloent per exemple vaixells i avions de guerra, or, i fons d'art de museus.

Com passa habitualment en fallides i divorcis, i Espanya precisament està en fallida i l'esclava ha decidit divorciar-se (de fet el matrimoni era nul per manca de consentiment), és habitual que es produeixin intents d'ocultar bens. Testaferros, societats interposades ... tots en coneixem alguna història o n'hem llegit a la premsa. Naturalment alguns actius, com ara els fons exposats al Museu del Prado o les fragates equipades amb el sistema Aegis, són més aviat difícils d'ocultar (una altra cosa és que hi hagi diferències legítimes a l'hora de valorar-los). N'hi ha molts altres però que sí que es podrien prestar a fraus.

És per tant imprescindible catalogar els actius de l'Estat espanyol, com a pas previ a l'apertura de negociacions sobre el repartiment tant de béns com de deutes. Si no s'obren aquestes negociacions Espanya fa fallida i enfonsa l'euro, per tant ja se n'encarregaran els defensors de la moneda única d'evitar-ho. Convé però estar preparats a nivell tècnic i seure a negociar amb tota la informació necessària. No oblidem que no tindrem davant a uns angelets, precisament. Pel que fa als possibles mediadors, hi seran per a garantir que llur estimat euro no acabi com la Unió Soviètica, no per a fer justícia, i per tant és previsible que pressionin per a tancar un acord ràpid i final. Un cop signat, ja no es pot reclamar.

És aquí on els casals catalans, repartits per tot el món, tenen un paper de primer ordre. Els catalans que viuen a cada país tenen els coneixements, contactes, i oportunitat, de catalogar en detall què hi té Espanya. No oblidem que el Regne d'Espanya manté a l'exterior alguns immobles impressionants, cap dels quals ha estat "retallat" durant la crisi. En la seva obsessió identitària, successius governs espanyols han estès la xarxa de centres de l'Instituto Cervantes, en un intent no solament de difondre llur llengua ans de promoure la imatge d'Espanya com a país modern i atractiu, imatge clarament en crisi però que encara perviu en alguns països.
És imprescindible catalogar els actius de l'Estat espanyol com a pas previ a l'apertura de negociacions sobre el repartiment de béns"
Si hi sumem residències d'ambaixadors, algunes amb piscina, cotxes, comptes bancaris, obres d'art ... arribem a unes xifres ben considerables. Si Catalunya assumeix part del deute nacional espanyol, deute que no oblidem no s'ha gastat precisament a Catalunya, és lògic i de justícia que també assumeixi una part d'aquests actius. No és possible reclamar allò que es desconeix, però, i per tant s'imposa l'elaboració del catàleg esmentat.

Què correspon, doncs, que faci cada casal, o grup de casals en un país? Senzillament, a partir de fonts obertes, elaborar un dossier amb tots els actius de que hi disposa Espanya. Registres de la propietat, planes web de les ambaixades o consolats corresponents, premsa local, o xarxes socials, poden proporcionar una gran quantitat d'informació. No oblidem que una de les conclusions de la comissió d'investigació dels atemptats del 11-S fou precisament que calia prestar més atenció a la intel·ligència de fonts obertes.

A més a més de contribuir a evitar que Espanya ens torni a estafar, aquesta tasca suposa un avantatge afegit, atès que permet deixar clar davant l'opinió pública i les autoritats locals que això va de debò, que Catalunya ha decidit segar les cadenes que fa tres segles que la mantenen lligada. A més a més, l'adjudicació per part de l'estat català de molts d'aquests actius suposa tres avantatges afegits: permetrà visualitzar-ne el renaixement d'una manera molt clara, facilitarà el desenvolupament de la diplomàcia catalana, permetrà reforçar la projecció exterior de la nostra llengua i cultura, i minimitzarà les despeses associades al retorn al concert de les nacions lliures del món.

Per altra banda, gràcies a Internet i Skype, un estat com l'espanyol, que ni hi és ni se l'espera durant les grans crisis, no necessita realment ambaixades físiques, en té prou amb una plana web. Per a negar-se a cooperar en la destrucció d'armes químiques a Síria, negar-se a desplegar unitats navals i aèries en tasques d'assistència humanitària a les Filipines, i amenaçar Gibraltar, en té més que suficient amb el correu electrònic.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat