Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de de maig del 2015 | 14:53
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys

Mala fe

Un pacte, un Acord, funciona només si les dues parts tenen voluntat de complir-lo. I, necessàriament, si el compleixen de bona fe. I aquest és el gran problema de l'Acord del 14 de Gener subscrit per Junqueras i Mas amb l'aval de l'ANC. Amb l'Acord encara ben fresc els principals dirigents de CDC ja expressaven la seva contrarietat i deien, de viva veu, que era paper mullat, paper mullat pel que fa al seu punt nuclear.

Masijunq

La resta de punts s'han anat complint, els de pa sucat amb oli i els que exigien a CDC, com l'aprovació del pressupost. Junqueras, no volia fer un nou pressupost perquè pretenia votar al març. Les intencions de CDC eren menys clares, vist el més gran interès per aprovar un pressupost que per convocar eleccions al març mai no s'hauria aprovat definitivament. De fet, no han estat pas pocs els dirigents de CDC, ja siguin Tremosa, Conesa o Puigdemont, els que incitaven sense manies a incomplir l'Acord des de primera hora i recuperaven la Llista Única com a arma llancívola. No pas ja per fer-la (si és que de debò mai l'han volguda) sinó per fotre-la pel cap de Junqueras.

L'obsessió de CiU --tant CDC com UDC contra Junqueras-- s'ha anat accentuant. Als habituals improperis de Duran Lleida –als quals Junqueras mai no hi respon-- s'hi ha sumat darrerament des de Mas al mateix Rull. Mas, retraient a Junqueras no complir amb prou diligència l'Acord del 14 de Gener, en un exercici de cinisme impropi d'un President, alhora que qüestionava el mateix 27 de Setembre. I, evidentment, tot amplificat pels habituals corifeus mediàtics de CDC, omnipresents amb caràcter vitalici.
Algú s'imagina Marta Rovira carregant contra Mas sense més?"
El mateix Rull ha fet servir ara una multa a l'Alcalde de Calldetenes, per no penjar la bandera espanyola a un Ajuntament (multa ja pagada per l'ANC) per llençar-la al cap de Junqueras. Curiós que Rull, secretari general de CDC, aprofités la primera excusa per carregar contra Junqueras. Aquesta obcecació a què respon? Algú s'imagina Marta Rovira carregant contra Mas sense més? No ha passat ni passarà.

Entre les files republicanes es manté una actitud respectuosa amb Mas, almenys públicament. Per contra, els dirigents de CDC i els seu règim d'opinadors, frisa per adobar Junqueras. Ni li perdonen, ni li perdonaran no haver-se doblegat al dictat de l'aparell convergent. La CUP tampoc ho va fer. Però a la CUP tampoc l'esperaven. Les constants exigències de CDC a ERC xoquen amb la nul·la exigència de responsabilitats i compromisos a la CUP.
És evident que les eleccions del 27S seran una carnisseria, perquè s'hi arribarà amb un enfrontament similar al ja experimentat"
Si la principal estratègia de CDC passa per sabotejar l'Acord subscrit el 14 de Gener i generar una creixent espiral de tensió (recordem la clàusula de l'ANC en cas que els partits es barallin) és evident que les eleccions del 27 de Setembre seran una carnisseria, senzillament perquè s'hi arribarà amb un enfrontament similar al ja experimentat, una autèntica guerra fratricida que actors com la CUP tampoc no voldran evitar, senzillament perquè incrementa les seves expectatives electorals. Mentre dos es barallen, la CUP se'n renta les mans i espera que mansament li arribin els desencantats.
O CDC assumeix de bona fe el contingut del Pacte i el seu compliment o aquell Acord del 14 de Gener és paper mullat"
CDC no abandonarà la Llista Única senzillament perquè considera que és una eina que erosiona Junqueras i castiga qualsevol alternativa a la Llista del President, en aquest cas una gran Llista de País de tall socialdemòcrata i ampli espectre que podria liderar el mateix Junqueras.

Si CDC aconsegueix, a través del seu poder mediàtic, sembrar el caos i enrarir l'ambient com al novembre o al desembre passat, només hi tenen a guanyar segons els estrategs convergents. I aquest sí és un escenari desolador, no només perquè dinamitarà la confiança (quina confiança pot néixer de l'incompliment deliberat d'un Acord?) sinó perquè en lloc d'invertir les energies en fer un gran resultat global, tot el sobiranisme concentraria les forces en una segona part de la guerra civil viscuda a finals de 2014.

O CDC assumeix de bona fe el contingut del Pacte i el seu compliment o aquell Acord del 14 de Gener és senzillament paper mullat i la seva gestió i implementació esdevé una quimera. I en aquestes circumstàncies, Junqueras potser haurà de triar entre la impossibilitat mantenir viu un Acord que requereix el consens de dos o replantejar l'actual escenari per no quedar embarrancats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat