Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de març del 2008 | 16:31
Crònica · Contrastant

Cadena humana a Gaza

0. Introducció

El dimarts 26 de març la premsa de tot el món es va fer ressò d'uns fets que havien tingut lloc a la franja de Gaza el dia abans. Els diaris que hem consultat per tal de reconstruir aquests fets són:

Diaris catalans: La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El Punt i Avui. Diaris espanyols: El País i El Mundo. Diaris francesos: Liberation i Le Monde. Diaris italians: La Repubblica. Diaris britànics: The Times. Diaris estadounidencs: International Herald Tribune. Tots aquests diaris coincideixen a dir que uns quants milers de palestins -no menys de 4.000 i no més de 10.000- van participar en un acte de protesta contra el bloqueig israelià de Gaza; que aquesta protesta va consistir a formar una cadena humana; que aquesta cadena humana va ocupar tota o part de la carretera que travessa Gaza de nord a sud, al llarg dels 40 quilòmetres que separen Rafah de Beit Hanun; que entre els participants hi havia molts escolars; que la participació va ser menor de l'esperada. 

Fins aquí hem exposat els fets sobre els quals les informacions dels diaris consultats mostren una coincidència pràcticament total. A partir d'ara exposarem i estudiarem aquelles informacions en relació a les quals els diaris mostren divergències més o menys importants.

  

1. Qui va convocar la manifestació?

A continuació, reproduïm els fragments següents: 

Los manifestantes, convocados por círculos afines a Hamas, ocuparon el eje de unos 40 kilómetros que cruza la franja desde Rafah, en el sur, hasta Beit Hanun, en el norte [...]. (LV)

Inicialment els organitzadors, un comitè cívic que compta amb el suport del govern de Hamàs, pretenien cobrir amb una cadena de mans enllaçades els 40 quilòmetres que separen els extrems nord i sud de Gaza. (EPC)

La protesta, organitzada per Hamas i altres grups afins, va concloure sense incidents. (El Punt) 

L'acte, organitzat per Hamàs, que governa la franja, es va desenvolupar de forma pacífica [...]. (Avui)

Hamás organiza una cadena humana 

[...] Los organizadores de la protesta -Comités populares contra el bloqueo de Gaza- ya advirtieron el domingo de que sería pacífica y que impediría que los jóvenes y mujeres se acercaron a la frontera  [...] (EP)

Participaron finalmente menos de 10.000 personas muy lejos de las 40.000 que había previsto la plataforma organizadora, Comité Popular para Romper el Cerco de Gaza. (EM)

Palestinian advocates (activistes palestins) (International Herald Tribune)

Yesterday demonstration, organised by the politically independent Popular Comitee Against The Siege was peaceful, however. (la manifestació d'ahir, organitzada pel políticament independent Comitè popular contra el bloqueig, va ser pacífica, tanmateix) (The Times)

Era prevista una partecipazione di 50.000 persone per la catena umana di 40 chilometri indotta dal movimento di resistenza islamico Hamas contro l'embargo israeliano della Striscia di Gaza. (Estava prevista una participació de 50.000 persones en la cadena humana de 40 quilòmetres instigada pel moviment de resistència islàmic, Hamas) (La Repubblica)

Cette manifestation a etait organisé par le Comité Populaire contre le siege de Gaza, dirigé par le deputé Jamal al-Khoudari. Celui-ci est proche du mouvement islamiste Hamas (Aquesta manifestació ha estat organitzada pel Comitè Popular contra el bloqueig de Gaza, dirigit pel diputat Jamal al-Khoudari. Aquest és proper al moviment islàmista Hamas) (Libération)

L'Avui i  EP diuen que la protesta va ser organitzada per Hamàs. LV, EPC, Libération i La Repubblica no atribueixen l'organització directa de l'acte a Hamàs, però consideren que els organitzadors pertanyen a l'òrbita política de Hamas i per tant consideren aquest grup polític com l'instigador de l'acte. Dos diaris, EM i The Times, afirmen que l'organització de l'acte va córrer a càrrec del Comitè Popular contra el bloqueig i no estableixen cap vinculació entre aquesta organització i Hamas. The Times fins i tot la qualifica de políticament independent.

Els dos restants diaris, El Punt i l''International Herald Tribune, no identifiquen l'organització de l'acte.

  

2. Què és el Comitè popular contra el bloqueig?

A la pàgina web del Comitè popular contra el bloqueig hi podem llegir el següent:

El Comitè popular contra el bloqueig (CPCB) és un comitè popular creat a Gaza el 25 d'octubre de 2007, encapçalat per Jamal Naji al-Khodri. El CPCB neix com un pas per fer front al bloqueig recentment establert per l'ocupació israeliana.

La carta fundacional del Comitè manifesta la voluntat de servir els civils de la Franja de Gaza i d'alleugerir les conseqüències i els inconvenients del bloqueig sobre la vida de les persones. El CPCB és un collectiu purament popular format per pensadors, gent culta i professionals, a més d'ONGs. Servim i ajudem la gent que pateix, lluny de qualsevol filiació política o partidista.

Segons aquest document, el comitè que va organitzar la cadena humana no té res a veure amb Hamàs ni amb cap altra formació política. Ara bé, si anem una mica més enllà descobrirem que les coses no són tan clares. 

 

3. Qui és Jamal Naji Al-Khodri?

Al capdavant del Comitè popular contra el bloqueig hi ha Jamal Naji Al-Khodri. Aquest enginyer i professor universitari és diputat independent al Parlament palestí i va ser ministre de Tecnologia i Comunicació en el govern de Hamàs que va sorgir de les eleccions de 2006. És raonable, doncs, que algú pugui veure vincles entre aquest comitè i Hamàs. Ara bé, la vinculació de Naji Al-Khodri amb Hamàs en un moment determinat no justifica que l'Avui i EP converteixin Hamàs en l'organitzador de l'acte i que ni tan sols esmentin el Comitè Popular Contra el Bloqueig.

 

4. Quina extensió va cobrir la cadena humana?
 

Un altre aspecte en què els diaris no es posen d'acord és en l'extensió i la ubicació de la cadena humana. Segons LV i EM, i en menor mesura EP, la cadena humana va cobrir una distància de 40 quilòmetres.

Cadena humana en Gaza de cuarenta kilómetros contra el bloqueo israelí [...] Los manifestantes, convocados por círculos afines a Hamas, ocuparon el eje de unos 40 kilómetros que cruza la franja desde Rafah, en el sur, hasta Beit Hanun, en el norte [...]. (LV)

Desde el sur (Rafah) hasta el norte (Beit Janin), la Franja de Gaza fue ayer escenario de una cadena humana y dolorida que ocupó la carretera Saladino, unos 40 kilómetros de protestas y llamamientos para denunciar su aislamiento. (EM)

Hamas organiza una cadena humana desde el sur hasta el norte de la franja. (EP)

Segons l'Avui i Libération, que utilitzen una mateixa font, els manifestants estaven repartits per tota la carretera anomenada Salahdine, sense donar a entendre que l'haguessin ocupada tota.:

Sota una lleugera pluja, els manifestants, la major part d'ells escolars, es van alinear al llarg de l'eix Salahdine que travessa el territori palestí de Rafah, al sud, fins a Beit Hanun, al nord, al llarg de prop de 40 quilòmetres. (Avui)

Sous une légère pluie, les manifestants, pour la plupart des écoliers, se sont alignés sur l'axe Salhedine qui traverse de territoire palestinien de Rafah, au sud, jusqu'a Beit Hanoun, sur prés de 40 km. (Libération)

Un tercer grup de diaris, el format per EPC i l'International Herald Tribune, situen la cadena humana al nord de Gaza. El diari estadounidenc, a més, parla de grups de manifestants situats a altres indrets de la Franja.

Uns 5000 palestins van formar ahir una cadena humana al nord de Gaza amb la finalitat de protestar contra el bloqueig de fronteres imposat per Israel des de fa vuit mesos [...].

Inicialment els organitzadors, un comitè cívic que compta amb el suport del govern de Hamàs, pretenien cobrir amb una cadena de mans enllaçades els 40 quilòmetres que separen els extrems nord i sud de Gaza. Però el fred i la pluja van frustrar les seves ambicions. Tot i així, els assistents, la majoria nens i estudiants universitaris, van ocupar la  principal artèria de la franja a l'altura de Bet Hanun enarborant banderes palestines i de Hamàs. (EPC)

Una manifestació d'unes 4.000 persones va tenir lloc al nord de Gaza el dilluns al matí, tot i que el nombre de manifestants va reduir-se al migdia quan la protesta s'acabava. Molts eren escolars.

A altres punts de Gaza, grups de pocs centenars de manifestants van mantenir-se a distància segura de la frontera amb israel, tal com els organitzadors de la protesta havien reclamat. (International Herald Tribune)

 

5. La xifra de participació

LV, EP, The Times i Libération no donen cap xifra i parlen de milers de manifestants. EPC, El Punt, l'Avui, i l'International Herald Tribune situen la participació entre 4000 i 5000 persones. EM diu que van ser menys de 10.000.

Tots els diaris, excepte LV, apunten que la protesta va congregar menys gent de l'esperada o que la participació no va ser gaire alta. El Punt, l'Avui, EM, La Repubblica  i The Times situen les expectatives no acomplertes en 40.000 o 50.000 persones. Tots els diaris atribueixen aquestes expectatives a l'organització. Dos d'ells, El Punt i l'Avui, es limiten a donar la xifra, mentre que els altres diaris, tant els que donen la xifra de les expectatives com els que no la donen, ofereixen informació complementària que ens ajuda a entendre per quina raó l'organització feia una previsió d'assistència de 40.000 o 50.000 persones. La raó és que la carretera que recorre Gaza de Nord a Sud on es va plantejar la manifestació, té una longitud de 40 quilòmetres. El Comitè popular contra el bloqueig volia que la cadena humana ocupés tota la carretera i per aconseguir això calien un mínim de 40.000 persones, ja que cada persona ocupa un metre aproximadament, en posició estàtica i amb els braços una mica oberts. 

 

6. Conclusions 

En relació a la manifestació del dia 26 de febrer a Gaza, les discrepàncies entre els diaris no tenen a veure amb la xifra de participants sinó amb tres altres qüestions: el paper que va jugar Hamàs en l'organització de l'acte, l'àrea ocupada per la manifestació i on era aquesta àrea.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat