Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de gener del 2010 | 14:16
Crònica · Cultura

Diàlegs de sords

Ens trobem en un any electoral i, en certa manera, de transició. Aquest any estarà en gran mesura marcat per les eleccions al govern de Catalunya i, tenint en compte la importància simbòlica, al Futbol Club Barcelona. I això sense oblidar que el 2010 és també un any pre-electoral pels ajuntaments, com hem pogut comprovar amb les darreres propostes olímpiques.

Tot plegat es fa notar com una pluja fina i constant d'actes, gestos, notícies, manifestacions i declaracions d'intencions que els mitjans de comunicació miren de recollir com poden i sovint com volen. Un darrer exemple d'això va succeir la setmana passada. En motiu de la presidència de torn espanyola de la Unió Europea, la vicepresidenta del Govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, va reunir-se amb José Montilla. Com era de preveure, el president de la Generalitat va demanar que l'Estat espanyol mostri un "estat compost i plurilingüe" davant dels socis europeus, i com era previsible la resposta vas ser, resumidament, que "evidentment, i que ja s'està fent".

Tot plegat és un exercici dialèctic, una mica innocent, que no cal deixar de fer des de Catalunya però que no permet avançar i que sembla un diàleg de sords. Quan, des de Catalunya, es reclama que es mostri la diversitat cultural i lingüística, volem un tracte igualitari on no hi hagin llengües de primera i llengües de segona. Però sovint (o sempre) quan l'Estat espanyol parla de diversitat ho fa des d'una perspectiva de "museu antropològic" sense que això impliqui un tracte igualitari de la nostra llengua envers la castellana. s per això que la situació del català a Europa és la que és, i la situació de la llengua en l'àmbit del cinema, per citar un exemple ben actual, és testimonial, i tot just ara es prova de fer una llei amb cara i ulls.

La nostra situació és la d'un cercle viciós que requereix intel·ligència per superar-lo. Una de les persones que més s'està dedicant a analitzar i repensar com superar l'actual situació és Ferran Mascarell. En un article recent apuntava a la necessitat que Catalunya "articuli una unitat civil i política fonamentada en un projecte renovat de país", plantejar la nostra actuació com a Estat i articulant un model de societat. s una idea que ja ha estat formulada en d'altres ocasions i que cada cop més es proposa amb més insistència. En tot model de societat, la cultura hi té un paper molt important. s per això que és important que en els darrers anys s'hagi facilitat, en gran mesura, l'accés de la gent a la cultura. Ara bé, si fem cas al parer del músic i guitarrista Toti Soler, aquest accés a la cultura no ha anat acompanyat d'un increment del nivell cultural i creatiu, que seria una assignatura pendent per contribuir al nou model de societat que necessitem.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat