Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de d'octubre del 2009 | 14:20
Crònica · Esport

Ridícul o opressió?

Kilian Jornet s'ha proclamat aquest cap de setmana campió del món per tercer any consecutiu. Iguala així la marca d'un altre català, Agustí Roc. A la classificació final del campionat del món de curses de muntanya entre els deu primers classificats hi ha, a més de Kilian Jornet, 4 catalans més -també un basc i cap espanyol. En la classificació final per equips, els dos primers són catalans. I tot i així, per absurd que soni, Catalunya no és oficial.
Perquè? Pel veto d'Espanya. A les curses de muntanya, Catalunya havia estat oficial en una Federació Internacional en la qual el protagonisme el compartien les seleccions i els equips privats. En aquest context, Catalunya participava amb cert èxit del calendari mundial. El problema va aparèixer fa uns mesos quan la federació espanyola va impulsar una reestructuració federativa que obligava a fer canvis estructurals en la Federació Internacional. Es va passar de l'antiga FSA a la vigent ISF (International Skyrunning Federation). I es va passar de l'oficialitat de Catalunya a la seva negació internacional.

Des de fa uns mesos, els atletes catalans competeixen com a espanyols a la nova Federació Internacional -i a la seva estructura promoguda des d'Espanya. Espanya ens veta. No hi ha cap altra explicació. I és ridícul. Perquè dels 10 millors atletes del món, 5 són catalans, comptant-hi l'actual tricampió. En equips, el millor és la Selecció Catalana de Curses de Muntanya -un equip privat-, i el segon millor és l'equip Salomon Santiveri -també privat i amb enorme protagonisme català.

Quan érem oficials, aquesta era una de les seleccions amb més èxits i ressò internacionals. En les curses de muntanya els atletes catalans s'han manifestat públicament a favor de l'oficialitat de Catalunya. I tot i així, Espanya ens ha fet la traveta. Què n'hem de pensar? Que fan un altre ridícul esportiu? O que es tracta d'una altre cas d'opressió esportiva? I es queixen quan algú barreja esport i política.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Societat civil
La Selecció Catalana de Curses de Muntanya conquereix la sisena copa del món
Crònica · Esport i Ciutadania
Èxits amagats
Crònica · Esport i Ciutadania
Petits gestos que ens fan créixer
Indica publicitat