Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de de setembre del 2012 | 17:19
Crònica · Illes Balears

"Balears dedica 28 vegades més a la solidaritat amb altres CA que als propis serveis socials"

Aquesta setmana el president d'Esquerra Republicana a Mallorca, Joan Lladó, i Jaume Santandreu, militant del partit i lluitador pels drets dels més desafavorits, varen donar a conèixer com afecta l'espoli fiscal als serveis socials de les Illes Balears.

Redacció: Tribuna Mallorca · L'acció s'englobava dins la campanya que du a terme el partit amb exemples del tracte fiscal injust que reben les Balears per part de l'Estat.

Joan Lladó va explicar com es tradueix l'espoli fiscal en els serveis socials: "Balears dedica només 120 euros per habitant als serveis socials, mentre que la mitjana estatals és de més del doble, 280 euros per habitant, i a Euskadi de 773. Això vol dir que dedicam 28 vegades més a la solidaritat forçosa amb altres Comunitats Autònomes que als propis serveis socials, ja que hi dedicam un 0'5% del PIB mentre que allò que aportam a l'Estat i que no retorna és un 14%, segons les darreres dades del Ministeri".

Lladó va explicar que "això es tradueix amb que només una de cada 243 persones cobrin la renda mínima d'inserció, mentre que la mitjana estatal es troba en una de cada 147; o que el servei domiciliari es trobi per davall de la mitjana; o que 4 de cada 10 persones amb dret a percebre cobertura en base a la Llei de Dependència no la rebin. A més, tot això passa a la CA, juntament amb la Rioja, amb la taxa més alta de llars amb risc de pobresa, concretament un 33% d'elles, enfront un 27% de la mitjana estatal".

Jaume santandreu, per la seva banda, va fer moltes referències al procés d'independència que viu Catalunya i va dir que "serem independents o encara més pobres". Va explicar que "només després de la independència podrem construir la justícia social". Santandreu va donar per feta la independència de Catalunya i va asseverar que "als ciutadans de Balears se'ls obre la possibilitat també de decidir. Els masoquistes amb Síndrome d'Estocolm triaran Espanya; la gent de seny i que no vol ser esclava triarà la federació amb Catalunya; i els aprofitats amb baixa autoestima triaran Alemanya, perquè, com que tanmateix ens comanden, val més no passar per Espanya per estar sota les seves ordres".

Santandreu també va fer referència a la situació extrema que viuen les classes mitjanes: "tenim una allau de gent que ve a Can Gazà a cercar menjar amb automòbil, gent que acaba de perdre la feina; i també veim com es neguen les pensions no contributives a tothom, fins i tot a un sidós, esquizofrènic amb dos peus amputats". Segons Santandreu, "la independència ha de ser l'eina per construir la justícia social".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat