Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de de maig del 2013 | 17:19
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

Debilitat política i econòmica dels grans estats de la UE

La Unió Europea (UE) està travessant un període de debilitament polític i econòmic. Aquesta fragilitat es manifesta especialment en els estats mediterranis, en el terreny econòmic i, en els grans estats, en el camp polític.

La Gran Bretanya, França i Alemanya estan dirigides per governs dèbils i amb profundes divisions que dificulten exercir el seu lideratge dins l'edifici comunitari.

La ració diària d'informacions econòmiques que ens subministren els mitjans de comunicació no ofereixen cap mena de dubte: la UE pateix una recessió que afecta la major part dels seus estats membres. Després dels rescats de les economies d'Irlanda, Portugal, Grècia, de l'Estat espanyol (rescat sols del sistema bancari, en aquest darrer cas) i Xipre, ara sembla ser que és l'hora d'Eslovènia. La moneda compartida per disset estats, l'euro, continua amenaçada. En cas que l'economia eslovena acabi precisant el rescat, esperem que en aquesta ocasió les autoritats de la UE ho facin millor que en l'encara recent crisi de Xipre.

Si en el terreny econòmic la situació no s'aclareix ─després de sis anys de l'inici de la crisi─ en el camp polític les coses empitjoren. Cap dels tres grans estats de la UE (Gran Bretanya, França i Alemanya) té una estabilitat interna assegurada. Els últims esdeveniments de Londres, on governen els conservadors (euroescèptics) aliats amb els liberals (eurófils), mostren les divisions internes.

El primer ministre conservador, David Cameron, sota la pressió de l'ala més anti-europea del seu partit, ha anunciat la celebració d'un referèndum per després del 2015 perquè els britànics decideixin si volen continuar o marxar de la UE. La revolta interna dels conservadors ha portat al govern a necessitar els vots de l'oposició laborista per aprovar la última llei referent als matrimonis homosexuals.
Alemanya difícilment pot liderar res fins passades les eleccions, i després ja es veurà què pot passar"
Governs febles a França i Alemanya
A França la popularitat del president socialista, François Hollande, està sota terra: bat records d'impopularitat. Una enquesta recent revela que sols el 21% dels francesos es declaren satisfets amb el seu president. En data recent ha dimitit el ministre del pressupost després de demostrar-se que havia dit mentida en negar tenir diners dipositats a Suïssa. El resultat és un cap d'Estat desacreditat, un govern tacat per escàndols i una oposició de dretes dividida com a llegat de l'època del president Sarkozy. La presència d'una extrema dreta forta acaba de complicar el panorama polític. Tot plegat inhabilita França com a potència dirigent del conjunt comunitari.

Pel que fa a Alemanya, el govern de coalició de cristianodemòcrates (CDU), cristianosocials bavaresos (CSU) i liberals (FDP) ha quedat afectat per la notícia que 79 diputats bavaresos han contractat parents propers amb diners públics. Tots els partits, excepte els liberals, en surten perjudicats però els més tocats són la CDU i la CSU. Els efectes negatius d'aquest afer de nepotisme es veuran a les eleccions regionals de Baviera del pròxim 15 de setembre, i a les eleccions al Parlament federal (Bundestag) del pròxim 22 de setembre.

Si tenim en compte que les enquestes pronostiquen que els liberals pot ser que no superin la barrera del 5% dels vots que dona accés al Bundestag, el panorama polític resultant dels comicis pot ser força complicat. La cancellera Merkel, tot i la seva popularitat, no sembla tenir garantida la continuïtat, sobretot si els seus aliats liberals queden fora del Parlament. Alemanya, doncs, difícilment pot liderar res fins passades les eleccions i després ja es veurà què pot passar.

De moment, la UE i l'euro no estan a la deriva però sí sense lideratge en plena tempesta econòmica i enmig de convulsions polítiques que estan alterant el panorama existent a les últimes dècades. Resulta difícil ser optimista en aquestes circumstàncies i més val ser realista. L'Estat espanyol, que viu una catàstrofe econòmica amb un govern amb demostrada incapacitat per fer front als greus problemes, se n'haurà de sortir sol. Si n'és capaç.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat