Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de març del 2011 | 15:31
Crònica · Madrid

Barcelona-Berlín (i sense escales)

Ara el PSOE diu que Espanya ja és, de fet, un estat federal, que el nom no fa la cosa. D'aquesta manera, els socialistes espanyols proven de fer veure que el seu model territorial és diferent del que defensa el PP i que només estrenyen la corretja a les nacions com Catalunya per imperiosa necessitat.

Merkel i Zapatero

Madrid · La nova consigna del carrer Ferraz és que ells han apostat durant temps per la màxima descentralització i que ara és just que demanin a les autonomies un doble esforç. Vaja, com si no n'haguessin fet cap durant aquests 30 anys. Ara el govern de Zapatero vol que Catalunya, que ha pagat la festa d'altres regions sense cap vocació d'autogovern, obeeixi les decisions que dicta Madrid i, al mateix temps, cedeixi recursos als ajuntaments, els grans oblidats per la Moncloa. I tot això, amb la justificació moral i política que ells han estat els artífexs d'un estat d'estructura federal, com la d'Alemanya. És a dir, que els federalistes de veritat (els quatre que queden, la majoria fora de Madrid) no tenen cap dret a rèplica perquè el model està tancat i barrat. Calladets i a pagar el beure.

A Brussel·les, Zapatero va anunciar divendres (a altes hores de la matinada i, per tant, amb escàs ressò mediàtic) que pensa "reforçar" la llei d'estabilitat pressupostària. I no pensa en el dèficit de l'Estat, el més voluminós. Pensa només en el de les autonomies que s'han convertit en l'ase dels cops, tot i haver hagut de suportar durant anys el pes de les polítiques socials de les que el president espanyol feia bandera. L'embat serà dur i ràpid perquè la cancellera alemanya, Angela Merkel, vol les vísceres autonòmiques sobre la taula de la cimera del 24 i 25 de març.

El PSOE més desconcertat i perdut de la història cedeix a les ordres alemanyes sense protestar; carrega el mort a les autonomies més potents, com Catalunya, i encara treu pit per silenciar el grapat de federalistes que treuen el nas.

Espanya és com Alemanya, repeteixen els socialistes. Si és així, per què no negociem directament amb Berlín sense haver de barallar-se sempre amb Madrid, que desgasta i cansa molt?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat