Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de maig del 2014 | 17:23
Crònica · Madrid

Catalunya i el 'clan de la tortilla' 2.0

Tornen, si és que mai havien marxat. Si no hi ha un canvi de volant a última hora, els socialistes andalusos es faran càrrec una altra vegada del PSOE després de la derrota electoral el 25-M. Si Susana Díaz controla el partit, el federalisme serà (encara més) una relíquia del passat.

Madrid · Torna, si és que mai n'havia marxat, el clan de la tortilla sevillà a la seu del carrer Ferraz. Felipe González, Alfonso Guerra, Manuel Chaves... aquells joves que el 1974 es fotografiaven menjant taronges somrients a punt de liderar el post-franquisme tutelen ara el recanvi generacional al seu partit. L'operació Rubalcaba el 2012 per frenar Carme Chacón els ha sortit malament.

L'etern ministre ha portat la socialdemocràcia espanyola als nivells més pèssims de la seva història i ara han decidit que toca rellevar-lo per Díaz. No els serveix (no se'n refien) Eduardo Madina, malgrat que el socialista basc ha anat evolucionant cap a una idea d'Espanya cada cop menys plural. En la nova etapa que encetaran al juliol, Catalunya tindrà un lloc ben poc important.
Tornen els de sempre però ara provaran de guanyar Espanya obviant Catalunya. No els interessa resoldre l'encaix"
D'entrada perquè el PSC no és ni l'ombra d'aquella formació que condicionava l'estratègia dels seus companys espanyols. En segon lloc, perquè l'eix Bilbao-Madrid-Sevilla provarà de refer-se electoralment en aquells territoris que veuen recuperables, començant per Madrid, Extremadura i el País Valencià. I, finalment, perquè s'han adonat que la cantarella de Rubalcaba sobre la reforma constitucional no va enlloc si el PP no hi creu.

A més, els futurs líders --socialistes andalusos i nascuts a la dècada dels setanta-- tampoc no ho veuen clar. L'andalusisme és la seva manera de ser espanyols. Se senten còmodes amb el model actual, gaudint dels gols de la Roja i donant la raó als qui diuen que el nacionalisme de les nacions sense Estat és cosa del passat i de la burgesia.

En definitiva, a gust amb el discurs de Ciutadans, UPyD i del sector més conservador del PCE. Tornen els de sempre però ara provaran de guanyar Espanya obviant Catalunya. No els interessa resoldre l'encaix i saben que, a més, tenen la batalla perduda.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat