Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de de juliol del 2012 | 16:54
Crònica · Madrid

Entendre's amb Rajoy és avalar FAES

Que l'any 2008 Mariano Rajoy i José María Aznar partissin peres no vol dir que l'actual president espanyol deixés de ser, de cop i volta, un espanyolista recalcitrant. Mig any de govern ha servit per evidenciar que Rajoy té els pitjors tics del seu antecessor. La FAES marca el rumb a la Moncloa, que ho accepta encantat.

Madrid · I l'establishment català encara es resisteix a passar al xoc frontal amb aquest PP tant aspre, prepotent i imperialista. Fins quan?

Ser condescendent amb les polítiques de Rajoy és, diguem-ho clar, ser tou amb la fundació FAES, el think tank ultranacionalista espanyol i neoliberal. Els vasos comunicants entre uns i altres són més que evidents i només cal repassar la llista dels patrons de l'entitat. Com a exemple, el seu exdirector, Jaime García-Legaz, és ara el secretari d'estat de Comerç, l'home que vol carregar-se el model de les petites botigues catalanes, l'home que pitja l'accelerador amb la tronada unitat de mercat o que negocia en nom del govern espanyol amb Sheldon Adelson per acomodar les lleis a les necessitats de l'Eurovegas. Legaz depèn de la responsable de Foment, Ana Pastor, una de les ministres de més confiança del gallec.
Rajoy és FAES. Perquè vol. I governa amb el full de ruta que marquen els thatcheristes de Madrid"
Fa uns dies, Rajoy ha clausurat el campus FAES per primera vegada com a president de l'executiu espanyol. És a dir, ha avalat amb la seva presència els discurs forassenyats que allí s'hi han fet. A l'escola de Navacerrada s'han demanat canvis legislatius per evitar la "gravíssima balcanització" de l'Estat o s'ha situat la corona espanyola, l'exèrcit –garant de la unidad de la patria– i la llengua castellana –aquella que, segons va dir el Borbó, no s'havia imposat mai– com els grans actius per recuperar el prestigi espanyol al món. El PP és això, que ningú s'enganyi. Rajoy és FAES. Perquè vol. Perquè així ho ha decidit. I encara que de tant en tant llenci algunes molles a Catalunya –molt escadusseres– governa amb el full de ruta que marquen els thatcheristes de Madrid.

Quan l'establishment empresarial, bancari i polític animen CiU a mantenir els pactes amb els populars, l'estan empenyent a abraçar tot aquest rerefons, contrari als interessos de Catalunya. Al campus FAES –on va intervenir, duríssim, l'exministre Piqué– ningú ha parlat del corredor mediterrani, o de l'escandalós dèficit fiscal dels catalans, o del col·lapse de rodalies. Ells pensen només en clau madrilenya (en mans de qui han acabat la majoria de bancs i caixes catalans?) i fan feina en aquest sentit, paradoxalment amb el silenci del govern de Catalunya, aferrat a la idea que la crisi no permet de moment cap altre moviment.

Dit d'una altra manera: que pactar de manera estable amb ERC no serveix per pagar les nòmines. Potser comença a ser hora de canviar d'aliances, sobrepassada la línia vermella de col·locar un senyor com Daniel Sirera al CAC. I si el president Mas es manté obstinat, el poble de Catalunya haurà de començar a denunciar-ho: pactar amb Rajoy, entendre's amb el PP és avui donar aire a les tesis de FAES. Les coses com són.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat