Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de de març del 2017 | 10:55
Crònica · Nació Digital

El Parlament aprova els pressupostos del referèndum en un ple convuls

"El Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya".

Aquesta esmena, la número 95, que s'ha votat al ple final dels pressupostos que s'ha celebrat avui al Parlament, és la fórmula definitiva que avala el referèndum dins dels comptes gràcies als vots de Junts pel Sí i la CUP, els mateixos grups que, poc després, han aprovat el conjunt dels pressupostos -amb dos vots a favor i vuit abstencions dels anticapitalistes-. Els representants de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) s'han abstingut, mentre que PP, PSC i Ciutadans no han votat en cap sentit l'esmena del referèndum.

De la mateixa manera, el Parlament ha aprovat l'esmena de CSQEP que instava a preveure recursos pel referèndum pactat previst en la resolució del debat de política general no tombada pel Tribunal Constitucional, i seguint les condicions marcades en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries perquè s'ajusti a la legalitat. La coalició d'esquerres n'ha tingut prou amb el suport de Junts pel Sí, tot i que el portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha reclamat que es guardi coherència i, si aquest text es contradiu amb la partida pel referèndum unilateral, no es repeteixin. El Parlament, però, haurà d'estudiar-ho a partir d'ara.

La decisió de la votació ha arribat després d'un ple molt tens: els moments previs a l'arrencada de la votació han estat marcats per una nota dels lletrats i el secretari general de la cambra en la qual insistien que la disposició addicional número 31 -la del referèndum- anava en contra de la interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar al febrer la resolució del debat de política general que defensava la consulta vinculant.

Vies per ajornar la votació

Aquesta nota ha encès l'hemicicle, i els grups unionistes ràpidament s'han organitzat per demanar -primer- una reunió "urgent" de la mesa i reclamar -després- una junta de portaveus extraordinària. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, s'ha negat a reunir la mesa amb l'argument que el ple és "l'òrgan suprem" del Parlament, i tampoc ha avalat la cita de la junta de portaveus per la via d'urgència perquè la votació ja havia arrencat. Estava previst que aquest organisme es reunís després que els pressupostos -els primers que aprova Oriol Junqueras com a conseller d'Economia- fossin validats definitivament, però finalment els grups hi han renunciat, atès que la seva intenció era evitar-ho.

Els comptes, això sí, tenen un destí clar: el TC, que avui ha escollit nou -i conservador- president. El PP, el PSC -així ho ha demanat al PSOE- i Ciutadans tenen previst recórrer al Constitucional per invalidar els comptes i, d'aquesta manera, dificultar el rumb cap al referèndum. El govern espanyol, en el moment de la presentació dels comptes, es va mostrar pudent al voltant de les partides relacionades amb la votació, i volia esperar a la seva aprovació per actuar. Res fa pensar que es quedin de braços creuats.

Primers pressupostos de Junqueras

Es tracta dels primers comptes que aprova Oriol Junqueras com a conseller d'Economia. Els que va presentar la primavera del 2016 els va tombar la CUP abans d'iniciar el tràmit parlamentari, i aquests han prosperat en bona part gràcies al compromís del Govern amb la celebració d'un referèndum que, com a molt tard, hauria de fer-se al setembre. Els anticapitalistes exigien ahir al Govern que fixés ja la data i la pregunta de la consulta vinculant, prevista com a molt a tard el setembre que ve.

L'executiu ha defensat sovint que aquests eren els millors pressupostos possibles en el marc autonòmic, amb un 77% dels 1.521,1 milions de despesa de més per a polítiques socials, les quals sumen el 74,7% del total dels recursos. Tot i això, les negociacions entre el Govern i la CUP per validar els comptes han estat intenses, i obertes fins al darrer moment. L'executiu de Carles Puigdemont va haver d'oferir un paquet d'esmenes al propi projecte de llei inicial per satisfer algunes de les demandes dels anticapitalistes, entre les quals s'hi incloïen una major incorporació de mestres, més recursos per a la renda garantida de ciutadania i la creació d'un impost als vehicles contaminants. 

En aquest sentit, l'element més destacable que s'ha estat arrossegant ha estat precisament el nou impost sobre vehicles de tracció mecànica amb emissions de CO2, que el Govern va quantificar en uns ingressos d'uns 77 milions anuals, un cop estigui plenament implantat. Tal com ha avançat aquest dimecres NacióDigital, l'impost als vehicles contaminants entrarà en vigor el 2018 i no afectarà els camions. Es pretén donar l'oportunitat als usuaris a renovar els vehicles per alguns de menys contaminants.

La negociació dels pressupostos no ha estat exempta de tensió. Ho demostra del fet que dins de la CUP no hi ha una posició unànime en relació a la validació dels comptes. Coincidint amb la votació d'aquest dimecres al Parlament, militants de la CUP han fet públic un manifest en contra dels pressupostos "neoliberals". Una setantena d'afiliats alerten que la seva aprovació és un "canvi de rumb" que "debilita" la formació en el procés independentista.

Joan Serra Carné / Roger Tugas / Oriol March

(Servei de Nació Digital per a Tribuna)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat