Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de de desembre del 2010 | 16:48
Crònica · Pla de lleida

Mas president: una mica d'anàlisi, un aforisme i una poca-soltada

1. "Els estats són artificials, mentre que les nacions són mil·lenàries." Fa dies que intel·lectuals filoconvergents consagren les hores mortes a, presumptament, repensar el catalanisme, i encara en fa més que les ciències socials han fet llum sobre el caràcter construït, factici i històricament determinat dels fenòmens nacionals.

I, tanmateix, Artur Mas, posat a esbossar doctrina el dia que l'investeixen president, recorre, ja no a formulacions pujolianes, sinó a les idees... de Prat de la Riba. Massa alforja teòrica per haver fet cap, a la fi d'aquest viatge renovador del catalanisme, no gaire enllà de La nacionalitat catalana. Volem artifici!

2. "No sóc un alliberador, sinó un constructor." Les virtualitats de la retòrica permeten de situar-se en punt més enllà de l'autonomisme i més ençà del sobiranisme, bé que aquest punt no tingui un suport empíric real. En els dominis de la retòrica un pot oposar, provisionalment, alliberar a construir, però en aquests mateixos dominis ningú no ens privarà de proposar, per exemple: "A hores d'ara, ja no és possible construir sense alliberar." O: "A hores d'ara, construir vol dir alliberar."

El discurs del catalanisme hegemònic sembla articulat a partir d'una permanent actualització ?no pas d'acord amb les circumstàncies, sinó en contra d'aquestes? de la vella bipolaritat entre seny i rauxa. Tant repensar el catalanisme i a ningú no se li ha acudit desconstruir aquest exemplar de pensament binari? Sobirania vol dir poder polític i econòmic, que és allò que cal, posem per cas, per superar una crisi. Que la independència sigui, a la curta, inassequible no autoritza racionalment a divorciar-la de la idea de construcció pragmàtica de la nació.

3. Practicar l'autonomisme havent-ne cantat les absoltes: la contradicció és filla, si es vol, de l'èxit d'Espanya com a realitat i de l'èxit de la independència com a hipòtesi.

4. Hi ha cap grup a Facebook que dugui el nom Sóc nat a les comarques de Lleida i no estic preparat per ser conseller d'Agricultura? Evidentment que no.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat