Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de novembre del 2011 | 15:47
Crònica · Política catalana

CiU arrisca el pacte fiscal i el PP prepara la tisora autonòmica

Avui a les dotze de la nit comença la campanya electoral de les espanyoles del 20 de novembre. En joc hi ha la presidència del govern espanyol, o més ben dit si el PP de Mariano Rajoy té o no l'ansiada majoria absoluta per administrar a plaer la recuperació econòmica i una "modernització" de l'Estat que no emmascara altra cosa que una forta recentralització amb l'argument de la crisi.

CiU encara les eleccions amb una forta tensió interna atès que totes les enquestes indiquen que Josep Antoni Duran i Lleida podria perdre la històrica segona posició de la federació a les eleccions espanyoles a Catalunya i veure's superada pel PP. El mantra que el líder d'Unió era ideal per frenar el PP i reforçar l'hegemonia de la dreta "autòctona" es desmuntarà perquè els conservadors han aconseguit, gràcies al descontentament amb el PSOE i el seu accés al poder municipal, normalitzar-se.
Duran hauria volgut deixar la reivindicació en segon pla
Mas porta tres anys brandant el pacte fiscal i assegurant que serà la pedra angular de la política de CiU a Madrid i Oriol Pujol vol que sigui un tot o res per accelerar la Transició Nacional plantejada pel president. La reivindicació, però, té un futur negre si el PP té majoria absoluta i, sobre tot, perdrà legitimitat si la federació fa un mal resultat a les catalanes. Duran hauria volgut deixar la reivindicació en segon pla i centrar-se en l'economia per capitalitzar el descontentament del PSC, però no ha pogut esquivar la pressió, lògica, de CDC perquè el pacte fiscal sigui potser el punt més central de la campanya.

Duran intentarà posar en tensió tot l'electorat de CiU, minimitzar les fugues en forma de vot útil al PSC o al PP, que sempre castiguen la federació a les espanyoles i fins i tot reclamarà el vot a simptatitzants d'ERC a demarcacions on els independentistes tenen poques possibilitats.
Fonts asseguren que el que prepara el PP és una gran recentralització
La legislatura que ve no serà fàcil i, malgrat que alguns sectors esperen algun gest de Rajoy per neutralitzar l'allunyament dels darrers anys entre Catalunya i Espanya, el líder del PP estarà atenallat per la crisi econòmica i pel sector més reaccionari (politic i mediàtic) del seu partit, que no vol que faci res que es pugui interpretar com una concessió als nacionalistes, més en un moment en que, d'una o altra forma, s'haurà d'abordar el final d'ETA.

Algunes fonts asseguren que el que prepara el PP és una gran recentralització que reduirà pràcticament a la meitat l'estat de les autonomies a nivell competencial i institucional i que, de la gran tisorada, se'n podrien escapar Euskadi i Catalunya. Donar pas a un estat assimètric amb l'argument de la crisi i de les realitats polítiques catalana i basca seria l'única concessió que es plantejaria fer Rajoy asseguren alguns entorns del PP. Catalunya no avançaria en autogovern, personalitat nacional o finançament però es començaria a corregir la llossa del cafè per a tots de la Transició.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat