Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de juny del 2012 | 17:07
Crònica · Política catalana

CiU: dos relats incompatibles

CiU ha fet de l'ambigüitat una de les seves principals armes polítiques. Sense mullar-se massa, la federació ha aconseguit aglutinar electors espanyolistes i electors independentistes. Sota el paraigües de Pujol, aquesta ambigüitat va funcionar, mentre es navegava per les aigües plàcides de l'autonomisme.

Però la tempesta econòmica i el fracàs de l'autonomisme ha fet que la nova CiU tingui molts més problemes per conjugar i fer creïbles discursos i estratègies oposades. El pacte fiscal està tensant al màxim els dos relats que surten de les files de CiU.

D'una banda, Josep A. Duran, sense que Artur Mas el desmenteixi, aposta per arribar a un consens amb el PSC a Catalunya, rebaixant els continguts del pacte per després negociar-lo a Madrid. En canvi, des de CDC, dirigents com Josep Rull parlen d'un xoc de trens inevitable que es produirà quan Rajoy rebutgi el pacte fiscal. Aquests anuncien, fins i tot, "un acte unilateral de sobirania" per part del Parlament de Catalunya.
A CiU s'ha imposat sempre el pragmatisme. Però, si torna a passar, tindrà un cost electoral molt alt"
Mentrestant, Artur Mas calla, sense desautoritzar ni els uns ni els altres. El president de la Generalitat sap que no pot fer marxa enrere com va fer amb l'Estatut, perquè té les bases de CDC convençudes que estem a les portes de la sobirania, però també sap que engegar un procés de ruptura li pot comportar problemes amb els poders fàctics econòmics i mediàtics que el recolzen. Fins ara, a CiU s'ha imposat sempre el pragmatisme. Però si torna a passar, tindrà un cost electoral molt alt, perquè els sobiranistes ja no veuen a galet.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat