Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de de desembre del 2014 | 20:01
Crònica · Política catalana
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

Desobeir sense infringir la llei

És inútil presentar una candidatura unitària si no es comparteix l'estratègia del Govern d'Unitat posterior a les eleccions plebiscitàries. Aflorarien divergències greus que serien letals per al procés vers la independència. El Consell Assessor per la Transició Nacional va proposar un full de ruta molt subtil per arribar a la independència en el cas altament probable d'una oposició fèrria de l'Estat espanyol a la voluntat majoritària dels catalans.

Aquesta via es podria resumir amb la frase "desobeir sense infringir la llei". Realitzar el referèndum sobre la independència prohibit pel Govern espanyol convertint unes eleccions al Parlament en un plebiscit és una mostra d'aquest plantejament. Convertir la consulta del 9-N en un procés participatiu i portar-lo a terme amb voluntaris quan el Tribunal Constitucional el va suspendre és una altre exemple d'actuar al límit de la legislació.

El camí de desobeir sense infringir la llei parteix de la constatació de que el poble i les institucions catalanes encara no tenen la força necessària per a un enfrontament directe amb l'Estat espanyol.

Per l'altre, tampoc no han aconseguit, de moment, el reconeixement de la resta d'Estats i de la Unió Europea a una Declaració Unilateral d'Independència. En canvi la majoria social per la independència té capacitat per sostenir l'alt nivell de tensió democràtica proposat, com la celebració d'eleccions plebiscitàries, la declaració solemne de la voluntat d'independència, l'establiment d'embrions d'estructures d'Estat, al que se suma el calendari polític de les properes eleccions municipals i espanyoles. Aquesta pressió debilitarà un Estat espanyol en crisi estructural després d'anys amb més de cinc milions d'aturats, de corrupció sistèmica i d'incapacitat d'oferir un projecte de futur.
L'agudització de la crisi amb la pressió internacional faran insostenible la retenció de Catalunya per part de l'Estat contra la voluntat dels ciutadans"
A la vegada l'existència d'un mandat democràtic clar a favor de la independència incrementarà la pressió de l'opinió pública internacional sobre els seus governs, reticents en principi a pressionar l'Estat espanyol. L'agudització de la crisi del règim espanyol de 1978 amb la pressió internacional faran insostenible la retenció de Catalunya per part de l'Estat espanyol contra la voluntat majoritària dels seus ciutadans.

El pla que va presentar el President Mas el 25 de novembre comparteix el full de ruta del CATN. L'ANC considera aquest pla compatible amb el full de ruta que va aprovar la primavera passada i els dirigents d'Omnium també s'han pronunciat de manera favorable.

En canvi l'estratègia que el President d'ERC, Oriol Junqueres, va presentar el 2 de desembre suposa que el poble català pot imposar la seva voluntat democràtica en un enfrontament directe amb l'Estat espanyol. Proposa que el nou Parlament i el Govern d'Unitat exerceixin amb plenitud de condicions com si Catalunya fos un Estat independent. A partir d'aquest supòsit propugna que el Parlament aprovi una llei de transitorietat jurídica que s'apoderi, de manera unilateral, del poder legislatiu espanyol a mida que la cambra catalana aprovi la legislació per crear les estructures d'Estat necessàries per proclamar la independència.

Entre les noves lleis destaquen la llei de la Hisenda pública i la llei de la seguretat social que assegurin el cobrament els impostos i les cotitzacions a la seguretat social per la Generalitat de Catalunya. Tot aquest procés s'ha d'efectuar tractant de tu a tu l'Estat espanyol i amb fets consumats, perquè "negociar amb l'Estat espanyol no serveix de res".
Les nacions no violentes només poden oposar la força moral de la desobediència cívica"
El President d'ERC no va explicar quina ha de ser la resposta del Parlament i el Govern de la Generalitat quan la Llei de transitorietat jurídica i la resta siguin suspeses pel Tribunal Constitucional. Com obligarà les empreses com la Seat, la Bayer o l'Alsthom, el Grup Lara o la Coca Cola, o les entitats financeres com Caixa Banc a acomplir unes lleis suspeses pel Tribunal Constitucional i a pagar impostos i seguretat social directament a la Generalitat? Les denunciarà davant uns jutges que continuaran aplicant la legalitat espanyola? Enviarà els mossos d'esquadra a fer complir les disposicions del Govern? Si finalment el Govern espanyol opta per intervenir la Generalitat quin pla d'emergència contempla Esquerra Republicana?

La situació de molts conciutadans i de moltes empreses és dramàtica com va exposar Oriol Junqueres amb claredat i empatia en la seva intervenció de dimarts passat. La urgència de la independència és màxima. Davant d'aquesta peremptorietat el full de ruta del CATN no pot establir una data concreta, ni un fet determinant que porti inexorablement a la proclamació de la independència. Aquesta incertesa ha estat la norma de tots el pobles pacífics que s'han enfrontat a Estats amb exèrcits i tribunals disposats a imposar la seva legislació, al marge de que siguin o no democràtics. No era democràtic el Regne Unit al que s'oposava Gandhi i no era desesperada la situació de l'Índia?

Davant de la violència jurídica dels Estats, les nacions no violentes només poden oposar la força moral de la desobediència cívica. La reacció emotiva al dolor acumulat en els sectors més febles del poble català no ha de portar-no a intentar seguir dreceres inexistents que només poden dividir-nos, afeblir-nos i retardar la independència, el gran mitjà per resoldre els tràngols que tants compatriotes sofreixen.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat