Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 24 de de maig del 2012 | 17:39
Crònica · Política catalana

El dia 30, torna a començar el ball de l'Estatut

El dia 30. Artur Mas va decidir, després d'anunciar la seva tercera onada de retallades ─en aquest cas condicionades pels criteris de rigidesa pressupostària de Mariano Rajoy─ que havia de prendre alguna iniciativa de tipus polític.

Amb unes enquestes que ja no li són tan favorables com fa uns mesos, el president va decidir que potser ja no es podia permetre un avançament d'eleccions generals i encara no està disposat a assumir el cost polític d'un enfrontament amb Espanya. Així les coses, el president va decidir, de comú acord amb Josep Antoni Duran i Lleida, que es feia imprescindible un acord amb el PSC que permetés ampliar el front català pel pacte fiscal.

El PP no hi serà. Però Mas ha calculat que el fet que hi siguin els socialistes permet controlar millor la tensió i administrar-la amb Madrid. I la cimera del proper dia 30 haurà de servir per acostar posicions entre els partits.

No en sortirà un consens perquè aquest es farà esperar fins al juliol, però com a mínim el PP quedarà aïllat perquè, gràcies a les arts de Duran i a la predisposició de Mas a rebaixar el pacte fiscal i defugir l'enfrontament, els socialistes escenificaran cert acostament amb el Govern.
Més d'un dirigent de CDC tem que ERC surti reforçada del procés si Mas no planta cara a Madrid
El PSC no té gens de ganes de donar un xec en blanc a Mas ni de crear un problema al PSOE que compliqui l'escenari de futur, no ja a Alfredo Pérez Rubalcaba, sinó sobretot a Carme Chacón. Però Navarro és conscient del cost que pot tenir per ells aparèixer en una posició minoritària en aquest assumpte.

En tot cas el president ha optat per la no confrontació i per tornar a repetir el joc de l'Estatut, dels pactes i les rebaixes. El país, però, no està ara com fa sis anys. Més d'un i de dos dirigents de CDC temen que sigui ERC la que surti reforçada del procés si Mas no planta cara a Madrid i, ja d'entrada, ha rebaixat el pacte fiscal abans de dur-lo a Madrid.

La cimera contra la crisi no va servir de res, però la del finançament del proper dia 30 sí que pot facilitar consensos en una qüestió de país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat