Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de gener del 2012 | 16:43
Crònica · Política catalana

El PP dispara a matar

Malgrat el migrat autogovern que té Catalunya, durant aquest anys s'han aconseguit quatre instruments bàsics, quatre espais de sobirania, necessaris per bastir qualsevol estat.

Dos es van assolir durant l'etapa dels governs de Jordi Pujol, que van ser els Mossos d'Esquadra i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb TV3 i Catalunya Ràdio com a vaixells insígnia. Després, el tripartit, malgrat les turbulències, en va consolidar dos més: les delegacions catalanes a l'exterior i la consolidació de l'Agència Catalana de Notícies, dues coses atribuïbles a la presència d'ERC al Govern.

Avui aquests quatre instruments de construcció nacional estan en perill. La crisi està sent aprofitada per impulsar una involució autonòmica sense precedents, com s'ha vist amb la frenada de la privatització del Prat, i el govern de Mariano Rajoy aprofita sense escrúpols l'ofec financer de la Generalitat per tenir collat l'executiu d'Artur Mas. Aquesta és l'orientació general, però després hi ha les amenaces concretes: el PP de Catalunya ha posat en el punt de mira dos dels pilars de l'autogovern, el tancament de les delegacions a l'exterior i l'afebliment de TV3, en aquest últim cas amb el suport interessat del Grup Godó. De moment, el govern es resisteix a tancar les "ambaixades". Només ha tancat la d'Argentina i diu que no en tancarà cap més, però el pressupost d'Exteriors s'ha reduït un 22%.

Pel que fa TV3, el model d'una televisió líder també està en qüestió, per la retallada pressupostària, per la reducció de canals i per la propera liquidació de la seva directora, Mònica Terribas, que és qüestió de setmanes si no hi ha un miracle de darrera hora. El PP demanava la supressió de canals i ja ho té, davant la mirada feliç del Conde de Godó, que intenta aixecar el cadàver de 8TV, que s'ha convertit en un pou sense fons.  El futur de l'ACN tampoc està massa clar, amb propostes de fusió amb la XAL i trasllats de seu que caldrà vigilar que no la debilitin, sinó que la reforcin com l'agència nacional de comunicació que tot país necessita.

El PP quan presenta esmenes als pressupostos posa en el punt de mira els instruments de construcció nacional i cal evitar que faci diana.

Finalment, en el cas dels Mossos, la decisió d'usar l'espanyol com a protesta contra el govern demostra que hi ha alguna cosa que no rutlla a l'interior del cos. Les seves reivindicacions laborals poden ser legítimes, però es poden negociar amb una conselleria que té un bon titular, Felip Puig, que ha demostrat que sap estar al costat del cos quan hi ha problemes, a diferència d'èpoques passades. Ni la crisi ni el PP poden debilitar els pocs instruments d'estat de que disposa el govern de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat