Quan Catalunya ha anunciat un front comú de defensa dels interessos del país, el resultat ha estat el fracàs i el ridícul. Els partits catalans mostren una incapacitat històrica per deixar de banda els seus interessos partidistes en favor del país. Però hi ha una excepció, Brussel·les.
Universitat Catalana d'Estiu ·
Des que Oriol Junqueras per ERC i Ramon Tremosa per CiU van arribar al Parlament europeu, on ja hi havia el veterà Raül Romeva, que el pacte CiU-ERC-ICV per defensar a la UE el nostre país és una realitat. Els tres eurodiputats han fet front comú en matèries tan importants com la llengua, l'estat del Benestar i la gestió de les infraestructures. Però la unitat de les forces d'obediència estrictament catalana no té, de moment, translació en d'altres institucions.
El candidat a la presidència d'ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, que governa mercès a un pacte ERC-CiU-ICV, reivindica "repetir l'esperit de Brussel·les en altres àmbits institucionals, avantposant, com hem fet al Parlament europeu, els interessos de país als de partit". Així ho ha explicat en el marc d'una xerrada a l'UCE sobre la defensa dels Països Catalans a la UE. La proposta de Junqueras, que de moment no ha formulat formalment, no és una coalició, sinó un compromís en els "objectius sobiranistes que la societat catalana ha expressat àmpliament que vol que defensem".
Amb tot, Junqueras ha advertit que aquest front comú sobiranista topa amb un greu impediment, el candidat de CiU, Duran Lleida: "a Madrid aquesta unitat d'acció serà més difícil, entre altres coses perquè el candidat de CiU vol perpetuar la situació de dependència de Catalunya envers Espanya, i es va manifestar en contra de les consultes sobiranistes".
Respecte a les possibles adhesions en la candidatura d'ERC a Madrid, Junqueras ha deixat clar que "estem oberts a parlar amb tothom qui defensi els mateixos objectius que nosaltres, amb actitud positiva i rigor", i ha explicat que la formació manté contactes amb el món sindical, les universitats i també altres formacions independentistes. D'altra banda, Junqueras ha defensat que "el tàndem Bosh-Ridao és l'ideal, perquè combina renovació i experiència", i ha dit que li semblaria "perfecte" si s'haguessin de celebrar primàries per decidir qui és el cap de llista. Sigui com sigui, el presidenciable dels republicans ha sentenciat que "contemplo que Alfred Bosch sigui el número u".