Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de de novembre del 2013 | 17:48
Crònica · Política catalana
Àlex Calvo
Expert en seguretat i defensa a l'Àsia i catedràtic convidat a la Universitat de Nagoya (Japó)

Jordi Cañas es passa a l'autodeterminació

Diversos mitjans de comunicació han informat de les paraules de Jordi Cañas, indicant que havia anunciat públicament: "Os montaremos un Ulster que os vais a cagar". Aquestes paraules han estat interpretades com una amenaça contra Catalunya, que viu actualment un procediment de descolonització.

Sembla ser, però, si analitzem l'estatus constitucional de l'Ulster (Irlanda del Nord), que llur autèntic significat és tot un altre, si més no el significat objectiu, més enllà de la possible intenció de l'autor.

El motiu és molt senzill. Segons successius governs britànics, l'Ulster serà part del Regne Unit mentre ho vulgui una majoria de la seva població. Si algun dia no és així, adéu-siau. Igual que Escòcia, on l'any vinent hi tindrà lloc un referèndum amb el ple suport de Londres. No perquè el govern britànic vulgui que Escòcia abandoni el Regne Unit, ans perquè en democràcia decideix el poble. Per aquest motiu, mentre l'Armada espanyola molesta Gibraltar i persegueix pescadors catalans, la Royal Navy assisteix a les víctimes del Tifó Haiyan / Yolanda a les Filipines. Avantatges pràctics de la democràcia.

Evidentment la història d'Irlanda del Nord és una història complexa, violenta, i encara avui dia no s'ha aconseguit superar els odis ni les pors, ni construir un sol poble. No es tracta d'idealitzar-la. Ara, si mirem enrere, podem veure com els principis que han regit les diverses negociacions que han dut a l'actual pau han estat, per sobre de tot, el respecte a la voluntat de les majories. Això ha implicat sacrificis per a totes les parts. Uns han hagut d'acceptar que si algun dia l'Ulster decideix unir-se a Irlanda, ho podrà fer. Els altres han hagut d'admetre que serà la voluntat de la seva població, i no cap factor geogràfic o històric, la que determinarà si això té lloc.
Si el que volia dir Cañas és que els catalans no podem decidir i que està disposat a emprar la violència per a impedir-ho, l'Ulster no serveix de model"
Per tot plegat el Regne Unit és una "unió" i no una "unitat". Una unió lliure de pobles que comparteixen un mateix estat mentre volen. Sense fonamentalismes ni amenaces, i sense l'espasa de Damocles d'un possible cop d'estat.

Per tant, si el Sr. Jordi Cañas vol organitzar "un Ulster que os vais a cagar" endavant. Ja sap què ha de fer. Respectar la voluntat del poble de Catalunya, i afirmar solemnement que Catalunya serà el que els catalans volen que sigui. Que si hi ha una majoria a favor de continuar a Espanya hi romandrà, i que si la majoria s'inclina per la independència, la deixarà enrere. Igual que a l'Ulster.

Celebrem, doncs, la conversió a la democràcia d'aquest diputat de Ciutadans, i confiem en què no sigui un fet aïllat ans la futura política d'aquest partit. Una política democràtica, ja que democràcia vol dir poder del poble, en primer lloc per a determinar el seu futur estatus polític i constitucional.

Ara, si el que volia dir el Sr. Jordi Cañas és que els catalans no podem decidir lliurement i que està disposat a emprar la violència per a impedir-ho, llavors l'Ulster no serveix de model. N'haurà de trobar un altre. Vigilant, això sí, de no acabar davant d'algun tribunal internacional.

Àlex Calvo, catedràtic convidat a la Universitat de Nagoya (Japó)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat