Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de gener del 2013 | 16:13
Crònica · Política catalana
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

La recomposició de l'espai independentista "estricte" en xifres

Les eleccions del 25N van suposar canvis importants. El més rellevant no va ser purament electoral sinó ideològic. CiU va passar a engruixir el bloc dels partits independentistes. Fins aleshores quan parlàvem d'aquests partits ens referíem a ERC, CUP, SI o RCAT i situàvem a CiU i ICV en el sobiranisme.

En aquest article volem observar com s'ha mogut aquest espai "tradicionalment" independentista que ha viscut anys de trasbalsos, escissions i aparició de noves sigles.

Fins a 3 noves formacions s'han llençat entre 2010 i 2012 a provar fortuna al Parlament: SI, RCAT i CUP. La taula ens mostra com l'ERC de Junqueras en nombres absoluts ha aconseguit la tercera millor marca de la història moderna del partit, només per sota dels resultats del 2003 (Parlament) i del 2004 (Congrés) però superant àmpliament en vots els resultats de Carod 2006 al Parlament en que també s'assoliren 21 diputats. Aleshores la participació fou més baixa i per això amb menys vots ERC obtingué els mateixos diputats.

La suma del conjunt dels partits "estrictament" independentistes arriba el 25N al seu clímax, amb 671.397 vots superant en conjunt als històrics resultats del Carod de 2004 en què el PP el feu protagonista de la campanya electoral. En aquella ocasió la participació fou a Catalunya del 75,9%, més alta que la del 25N, que a la vegada fou també molt alta per tractar-se d'eleccions al Parlament.

El canvi més rellevant de l'espai "estrictament" independentista és que s'ha passat d'una possible atomització a un nou reagrupament, confirmant-se ERC com a pal de paller. Vist amb perspectiva, ERC és com l'au fènix que reneix de les cendres. Tot i les múltiples escissions i les fugues històriques dels seus principals dirigents quan deixen de ser-ho, el partit demostra una capacitat de supervivència remarcable.

El fracàs electoral de les noves opcions exclusivament independentistes com RCAT i Solidaritat ha deixat pas a organitzacions que a banda de ser independentistes tenen un marcada tendència ideològica sigui a l'esquerra o al centre-esquerra (ERC) com a l'anticapitalisme (CUP). En tot cas la novetat de les eleccions no ha estat aquesta recomposició, sinó la benvinguda de 1.116.259 nous electors de CiU ja obertament independentistes.


(Font: Elaboració pròpia amb dades del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya P: Parlament M: Municipals C: Congrés dels Diputats. No s'han inclòs els resultats de les eleccions europees degut a la baixa participació.)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat