A poques setmanes de finalitzar l'actual legislatura, el govern de la Generalitat ha protagonitzat la darrera disputa entre els seus socis de govern, en aquest cas pel suport que ha brindat el republicà Jordi Ausàs, Conseller de Governació, a Barcelona Decideix per a la consulta sobre la independència que se celebrarà a la capital catalana el proper 10 d'abril. L'ajuda oferta per la conselleria a l'entitat organitzadora de la consulta -l'assessorament i la cessió d'urnes- és la mateixa que s'ha donat en altres processos electorals a universitats, sindicats o la Cambra de Comerç de Barcelona, però el que aleshores no era un problema, sinó una funció del govern, ara genera una absurda polèmica.
El suport anunciat aquest dijous per governació rebia una ràpida resposta des de Presidència, en què el president de la Generalitat, José Montilla, desautoritzava a Ausàs i deixava clar que en cap cas el govern donaria suport a la iniciativa popular. Amb les eleccions a tocar, doncs, s'ha generat al sí del tripartit un duel de rèpliques i contrarèpliques en què, de moment, l'últim en dir-hi la seva ha estat Joan Puigcercós, donant suport a Ausàs i aconsellant a Montilla, atenció, que es "relaxi" si està "nerviós".
La contundència en les rèpliques de PSC i ERC s'explica pel fet que l'etapa del tripartit ja ha finalitzat i, per tant, el govern ja no perilla. La posició d'ERC en l'afer, mostrant fermesa per defensar un acte de normalitat i mantenint l'acord amb Barcelona Decideix, és positiva. Però també és cert que aquesta fermesa s'ha trobat a faltar en altres moments de la legislatura, per exemple, en el seu inici, quan un Puigcercós que aleshores era conseller de Governació retirava la bandera espanyola de l'edifici de la conselleria, l'endemà treia també la catalana i, finalment, tornava a col·locar les dues arran de la polèmica generada.
Barcelona Decideix ha emès un comunicat en què afirma que referma els pactes amb el departament de Governació i agraeix al conseller Ausàs "tots els esforços que ha fet per donar suport a la nostra tasca". "Esperem -continua l'escrit- que el conseller que assumeixi les funcions en la pròxima legislatura, vingui d'on vingui i tingui les conviccions que tingui, ratifiqui aquest acord de caràcter legal, pacífic i participatiu".
Una hipòtesi que no sembla especialment plausible, tenint en compte que el president de CiU, Artur Mas, s'ha alineat amb el PSC i ha afirmat que "no cal la implicació del govern de la Generalitat a la consulta sobre la independència ni a Barcelona ni a cap altra municipi". Sabedor que quan se celebri la consulta, molt probablement ell i el seu partit estaran al capdavant del govern català, Mas s'ha volgut desvincular de la iniciativa, demostrant de nou la incomoditat en la que navega la federació quan es fa referència al dret a decidir sobre el futur del país.