La vigència i la transversalitat del sobiranisme ja fa temps que es manifesten com uns fets palpables en la política catalana i tot apunta que poden tenir una tendència a l'alça clara. Tres fets recents, i aparentment poc relacionats, ho corroboren. En primer lloc, l'enquesta publicada per La Vanguardia el passat 2 de gener situa Unión Progreso y Democracia (UPyD), el partit de Rosa Díez, com a tercera força política estatal, considerant que quintuplicaria els seus resultats anteriors; sembla ser que la factura electoral aniria a càrrec del Partit Popular. Abordant la qüestió amb tota la cautela necessària, i en el benentès que només han passat nou mesos des de les eleccions estatals i que a mitja legislatura es considera «normal» un increment d'expectatives per als partits petits, és evident, però, que si això es complís tindria unes implicacions que van més enllà d'una mera anècdota electoral.
Tal com apuntava Jordi Muñoz la setmana passada: «[...] la capacitat dels nacionalismes català i basc de condicionar la formació de majories a Espanya explica una part no menyspreable del desenvolupament polític espanyol dels darrers anys.» La consolidació d'UPyD podria eliminar aquesta capacitat, sovint exercida en debats d'investidura i votacions de pressupostos. Aquest fet, en si mateix mereixedor d'atenció, aniria acompanyat del programa (re)simetritzador d'aquest partit, que busca tancar definitivament el procés autonòmic i uniformitzar el model territorial espanyol. Jugant a fer de frontissa, Rosa Díez, podria fer bascular Espanya cap a un procés d'involució autonòmica. L'inici del qual, tot sigui dit, el podria marcar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i els incompliments reiterats en la negociació del finançament per part del Govern espanyol.
En segon lloc, cal parar atenció al nomenament de Ramon Tremosa com a candidat a les eleccions europees per CiU i el pas en fals d'ERC anunciant Mònica Sabata, portaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir, com a candidata. La de CiU és una aposta doble: transversal i sobiranista. Malgrat que se n'ha ressaltat la segona característica -Tremosa va estripar el carnet de CDC arran dels pactes d'aquesta formació amb el PP i es va oposar al pacte Mas-Zapatero, la primera també és rellevant. s veritat que la distància d'Europa com a arena política pot haver facilitat el seu nomenament; en tot cas, Tremosa és un home que ha treballat amb gairebé tot el ventall polític català i pot aglutinar votants sobiranistes de dins i de fora de CiU. D'això se'n van adonar ràpidament els republicans i van intentar sondejar una candidatura, la de Mònica Sabata, apostant també per la transversalitat, i intentant contrarestar l'efecte Tremosa. Tot plegat evidencia que sobiranisme i transversalitat són dos elements que CiU i ERC busquen per als comicis europeus i pot ser que ho continuïn fent a les properes eleccions catalanes. Aglutinar l'emergència del sobiranisme es presenta com una batalla important.
En tercer lloc, la ponència aprovada a l'Assemblea extraordinària de la CUP planteja la possibilitat que aquesta força política municipal es presenti a les eleccions catalanes. Tot indica que aquest partit, nou en l'escenari polític, proposaria l'acceptació de l'esgotament definitiu del model autonòmic i l'exercici del dret de decidir, com a punts irrenunciables del seu programa, i se situaria en una línia rupturista. La desmobilització d'una part de l'electorat d'ERC, sectors sobiranistes d'ICV o l'abstencionisme crític podrien traduir-se en votants potencials. s evident que aquesta aposta, lluny de moderar ERC o ICV, obligaria aquests partits a posicionar-se més clarament en aquest aspecte davant del seu electorat.
Les previsions sobre escenaris polítics a llarg termini solen ser difícils de fer, i encara més d'encertar. Ara bé, observant la possible evolució del sistema de partits espanyol i del model d'Estat, és clar que hi pot haver una reordenació del mapa polític a favor del sobiranisme i, per tant, de la concreció pràctica i institucional del dret de decidir. marcsanjaume@elpatidescobert.cat