Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de de desembre del 2013 | 18:41
Crònica · Política
Antoni Reig
Periodista

Mandela, de terrorista a líder mundial exemplar

El món sencer està valorant, aquests darrers dies, el líder sud-africà, Nelson Mandela, com un dirigent polític exemplar, un model a seguir i com una de les grans figures polítiques del segle XX, amb motiu de la seva mort.

Ara bé, la major part de la seva vida va ser considerat un terrorista pels poders establerts que ara el reverencien. La diferència bàsica entre la seva consideració de terrorista i la de gran líder mundial està en el triomf del seu combat, de la seva causa, junt amb una personalitat singular i fora de mida. 

Després de vint-i-set anys podrint-se en una presó sud-africana, en una cel·la minúscula, va ser capaç de superar l'odi i la rancúnia vers el règim de l'apartheid (que significa desenvolupament per separat) per dialogar amb els seus enemics i trobar una fórmula de reconciliació que va permetre l'accés a la democràcia.

La figura de Mandela està envoltada del misticisme del pacifisme. La seva història, però, ens diu que després de practicar amb el seu partit (ANC, Congrés Nacional Africà) la resistència passiva al règim de l'apartheid i vista la reacció extremadament violenta d'aquest, amb centenars de morts, milers de detinguts i desenes de milers de refugiats, va crear la branca armada de l'ANC dita "La llança de la nació".

Va fer falta un bany de sang, amb molts milers de morts, i l'actitud intel·ligent de Mandela perquè els racistes sud-africans s'adonessin que no hi havia altra sortida que negociar la seva retirada. Mandela els hi va donar el perdó per tot el mal que havien fet al seu poble però va deixar clar davant de la gent i de la història la maldat del règim de l'apartheid amb la Comissió de la veritat i la reconciliació.
La millor lliçó que podem extreure de la vida i del combat de Mandela és la seva fermesa, el seu coratge, la seva persistència"
El terrorista no era Mandela, sinó els racistes
Tots els crims, les tortures, les injustícies van ser investigades i portades a la llum pública. Tot l'horror de l'apartheid va ser perdonat després de ser exposat davant del món. Va quedar clar que el terrorista no era Mandela i els seus sinó els qui l'acusaven des dels seu despatxos del poder establert. I per arribar a aquest punt era necessari triomfar en el combat polític.

La capacitat de diàleg demostrada per Mandela va ser infinita i va fer possible la part més destacada de la seva biografia. Amb la seva intel·ligència i habilitat política va servir-se de l'esport per unificar una nació dividida entre blancs i negres, rics i pobres. Quan va arribar a la presidència hi havia dues Sud-àfrica, dos mons separats dins d'un mateix territori. Mandela els va unificar i reconciliar, per això te ben merescut el títol de pare de la nació.

La millor lliçó que podem extreure de la vida i del combat de Mandela és la seva fermesa, el seu coratge, la seva persistència al llarg de tota una vida fins a assolir els seus objectius polítics i de dignitat humana. També la seva generositat i la seva enorme capacitat per dialogar amb els qui durant la major part de la seva vida el van considerar i tractar com un terrorista.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat