Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de novembre del 2015 | 00:00
Crònica · Seguretat

Poden les FAE substituir els francesos a l'Àfrica?

Polèmica al Ministeri de Defensa davant la possibilitat que les FAE substitueixin les forces franceses al Nord d'Àfrica.D'uns dies ençà, hi ha una polèmica a Madrid arran d'un article de portada del diari El País que anunciava que el ministre de Defensa i la seva Junta

d'Estat Major estaven planificant la substitució de les forces franceses al Nord d'Àfrica per tal que aquestes es poguessin centrar en el combat antiterrorista a França i contra l'Estat Islàmic a l'Orient Mitjà. 

Tot i que el Ministeri i la mateixa vicepresidenta del Govern espanyol han negat la notícia d'El País o la possibilitat que el Ministeri de Defensa estigui elaborant un informe en questa direcció, altres fonts informen que sí s'està fent aquest supòsit amb la màxima confidencialitat i que no es faria públic fins després de les properes eleccions del 20-D per evitar una erosió del vot del PP.

El CEEC i la seva comissió tècnica han estudiat en teoria si aquesta substitució seria possible i creu que, en primer lloc, les FAE tenen la preparació professional i tècnica per realitzar-la, però possiblement no seria factible fer-ho amb els actuals efectius i desplegament internacional, i també, per una sèrie de mancances en l'equipament a curt termini.

Si es portés a terme aquesta operació, caldria com a mínim, retirar els efectius del Líban i les restes del desplegament a l'Afganistan.

Els efectius necessaris per substituir les forces franceses serien, en una primera fase i sense comptar els relleus cada sis mesos, la totalitat de la BRILEG (Brigada de la Legió), més les forces especials d'Alacant, unitats de les FAMET (Forces Aeromòbils de l'Exèrcit de Terra) i unitats d'enginyers, logística i sanitat. També serien necessàries unitats d'intel·ligència, dotades d'aeronaus sense pilot, i el suport de l'Exèrcit de l'Aire, mitjançant 12 avions caça bombarders F-18, 4 transports C-295 i 2 transports C-130, així com diversos helicòpters SAR de combat.

Aquest desplegament representaria un mínim de 5.000 efectius i avui l'Estat espanyol  només pot desplegar 3.000 efectius aprovats pel Congrés dels Diputats, i això que en aquests 5.000 no estan comptabilitzades les unitats de l'operació Atalanta a Somàlia contra la pirateria, ni les unitats de l'Iraq, ni altres petits destacaments en diferents països.

Cal tenir en compte que un desplegament de 5.000 efectius representa mobilitzar-ne 10.000 i 2.500 més de l'aparell logístic. Això amb els efectius actuals de les FAE és pràcticament impossible.

I per últim, caldria un reforçament amb vehicles especials per actuar en zones desèrtiques i augmentar els serveis tècnics de manteniment de totes aquestes unitats. I per desplegar-les, degut a la manca encara dels aparells de transport A-400 es necessitaria el suport de l'aviació nord-americana per transportar les unitats blindades lleugeres que es necessitarien per a aquesta operació. A més, també caldria una xarxa de comunicacions efectiva que cobrís tot el nord d'Àfrica i que el CNI i els serveis d'intel·ligència de Defesa dupliquessin els seus efectius en aquesta regió.

També hi ha un altre supòsit i és que el desplegament es fes conjunt entre les FAE i AFRICOM, aprofitant les unitats de marines i avions V-22 ja predesplegats a Morón de la Frontera.Comissió tècnica CEEC

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat