Aquesta dada és, sense cap mena de dubte, una excel·lent notícia per al començament d'aquest any nou 2011. Una autèntica bona nova que surt de l'estudi presentat, ara fa pocs dies, per l'Associació d'Empreses d'Electrònica, Tecnologies de la Informació i Telecomunicacions d'Espanya (Ametic), la consultora Everis i que va rebre la col·laboració del govern de la Generalitat de Catalunya.
L'informe, que analitza l'estat de les TIC a les empreses, conclou principalment que les empreses catalanes són les capdavanteres del rànquing estatal pel que fa a l'adaptació i la utilització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Castella i Lleó és la segona comunitat de l'Estat en relació a l'àmbit de la tecnologia. Una sorpresa que, a priori, no era d'esperar.
Com a xifra més significativa que s'extreu de l'estudi, que enguany compleix la seva desena edició, és que les empreses catalanes lideren el comerç electrònic a l'Estat espanyol. Més del 45% d'aquestes empren aquest mecanisme per a la venda i la compra de productes. També cal destacar la total implantació de l'ordinador a l'empresa. El 93,3% en tenen, i Catalunya, conjuntament amb Múrcia, és el territori que té més ordinadors connectats en xarxa i a internet. Parlant de la xarxa d'internet, cal esmentar que més del 50% d'empreses catalanes disponen de pàgina web pròpia, de les quals un 10% tenen el ".cat" com a domini d'aquesta. Les empreses catalanes són les que més aposten per internet en relació a la publicitat, com ho demostra el fet que són les que hi inverteixen més. D'altra banda, cal destacar la important presència que té la telefonia mòbil a les empreses catalanes i espanyoles. Aquesta arriba al 83% en aquestes i la tendència és que el seu ús, la seva utilització s'incrementi, com també ha de passar amb la xarxa d'internet.
Xifres, dades molt interessants que demostren que el país, millor dit, l'empresariat català té molt clara la importància, la rellevància de les noves tecnologies per al funcionament, per al progrés i el desplegament dels seus propis negocis. Ara bé, dit això, faríem malament de caure en el cofoisme i conformar-nos amb aquestes xifres. Cal anar a més. Cal continuar treballant per tal que aquestes dades millorin. Les TIC són fonamentals per a les empreses en els nostres dies. El seu ús és sinònim de productivitat, de competitivitat per a les empreses i, per tant, de millora, de progrés del teixit productiu i empresarial del nostre país, en definitiva, de l'economia catalana.
El nou govern, que tot just acaba d'aterrar, haurà de tenir-ho molt present. En uns moments de crisi com els actuals, cal apostar per altres camps, altres sectors que es converteixin, esdevinguin el nou motor de la nostra economia. I les TIC han d'ésser un d'aquests sectors, com a àmbit propi constituït per la totalitat d'empreses tecnològiques catalanes però també com a font de creixement, d'increment de la productivitat i la competitivitat de les empreses de la resta de sectors: salut, indústria, logística, innovació, energia, medi ambient, bio, recerca, sectors tradicionals, etcètera.