La nostra llengua, amb més de 1.000 anys d'existència, ha passat per diverses etapes al llarg de tota la seva història. Moments d'esplendor -el cas de la Renaixença o el període medieval- o, d'altra banda, episodis negres com la llarga nit que va significar la dictadura franquista i la repressió que es va exercir contra ella durant aquesta època. Després de més de 30 anys de democràcia, de la restauració de les institucions
nacionals catalanes i de l'autogovern, la llengua s'enfronta ara a altres problemes, com són el baix ús social o l'arribada d'un massiu flux d'immigrants al país, tot i l'increment quant al coneixement d'aquesta que ha experimentat la població catalana, l'assumpció del català com a llengua vehicular de l'escola o la feina realitzada per la televisió pública catalana i la resta de mitjans públics i privats que col·laboren en favor de la normalització lingüística al nostre país.
Però, més enllà de tot això, avui en dia cal tenir ben present la transformació que estan provocant les noves tecnologies i, en especial, Internet. La xarxa està suposant un canvi en tots els aspectes. Respecte a la llengua, també. Els Països Catalans, el conjunt de territoris que tenen la llengua catalana com a llengua pròpia, tenen una població de l'ordre de 12 milions d'habitants. I, segons els experts, en els termes més pessimistes, només uns 8 milions són capaços d'expressar-se en aquesta. Amb aquestes dades principals és obvi que hi ha moltes altres llengües al món amb més potencial que la nostra. Però, com comentàvem, a Internet la realitat n'és una altra, afortunadament, de ben diferent.
La llengua catalana té una gran vitalitat, fruit dels esforços i del compromís de la seva gent, tant a títol individual com col·lectiu. Un dels elements més importants i que escenifica la bona salut del català és el domini .cat. Aquest visualitza, de manera inequívoca, la força del nostre país, cultura i llengua a la xarxa i, a més, ens dóna entitat pròpia. Aquest arriba, hores d'ara, als 40.000 dominis registrats. I, un altre, a banda de les pàgines i les eines que tenen versió catalana, com podria ésser la viquipèdia, és la potencialitat dels blogs. En aquest rellevant àmbit de la xarxa, la llengua de Ramon Llull i Ausiàs March és el vuitè idioma del món amb més activitat en blogs. Una posició molt superior a la que ostenta en nombre de parlants.
El futur per a la nostra llengua no està escrit, tot està per fer i tot és possible, com deia en Martí i Pol. Per tant, depèn del nostre dia a dia, de les accions i les decisions que tota la comunitat catalanoparlant va adoptant en la seva vida quotidiana i amb el contacte amb la resta de persones del nostre voltant. Internet i les noves tecnologies ens poden donar un cop de mà. La potenciació del català en aquest àmbit significa dotar-la de modernor i de progrés i, a la vegada, allunyar-la d'ésser considerada per la societat que l'ha d'emprar com una antigalla o quelcom del passat. La xarxa i les TIC són el present i, a la vegada, el futur i, com a tals, cal tenir-les molt presents. El futur del català també es decideix a Internet. D'aquí que cal apostar encara més per la nostra llengua en aquest nou món o món paral·lel que s'anomena Internet.