Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 4 de de desembre del 2012 | 17:23
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

'Apps': una nova indústria a explotar

A les darreres conteses electorals nacionals, sempre hi ha hagut algun element tecnològic, algun nou instrument de l'àmbit de les TIC que ha revolucionat les campanyes. Si a les passades, l'impacte de les xarxes socials fou espectacular ─i, a les anteriors a aquestes, els blogs─ a les eleccions plebiscitàries del 25N d'enguany hi han irromput les apps, les aplicacions per a telèfons intel·ligents i tauletes.

Aplicació 'Parlament 2012' que permet seguir els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012.

Això no vol dir que les xarxes socials i, també els blogs, no hagin tingut el seu protagonisme durant la campanya electoral. L'han tingut, per descomptat! Ara bé, les del 25N es recordaran per les apps i, més concretament, m'atreviria a dir per l'aplicació dissenyada per la Generalitat de Catalunya per al seguiment de l'escrutini, dels resultats electorals, en temps real, des de smartphones o tauletes.

L'app per a l'escrutini del 25N va permetre seguir en directe l'evolució de la nit electoral a tecnòlegs, però també a usuaris i usuàries de dispositius Apple o Android. Una app intuïtiva i fàcil d'usar que permetia conèixer en tot moment l'estat de l'escrutini total, així com les diferents dades relatives a totes les demarcacions catalanes (vots, escons…). Una aplicació que fou un èxit i que va rebre les lloances i les felicitacions d'una gran quantitat d'usuaris que varen emprar-la.
Cal generar un clúster català del món de les 'apps'"
Aquest és només un exemple de la gran utilitat que tenen les apps a dia d'avui i la força que estan agafant en el nostre dia a dia. Apple i Android estan permetent que des de les seves plataformes es puguin generar aplicacions diverses que puguin satisfer les diferents necessitats que van sorgint en les persones. Un camp innovador i que està creant una nova indústria al seu voltant. Només cal veure la gran quantitat d'aplicacions que estan sorgint: diaris digitals, xarxes socials, jocs, programes per a finalitats concretes, etcètera.

A casa nostra, com també passa en altres indústries similars com puguin ésser per exemple la dels videojocs, la indústria de les apps està agafant cada vegada més volada. Petites i mitjanes empreses es guanyen la vida amb la creació i generació d'"apps" específiques que donen solució i que faciliten la vida a d'altres empreses i persones. Apple i Android han obert aquest nou camp. A Catalunya ho estem aprofitant, tot i que no estem al mateix nivell d'altres països com puguin ésser els EEUU o algun país emergent amb gran facilitat per a la programació com pugui ésser l'Índia. Cal que ens hi aboquem encara amb més empenta i ganes.

Les apps són un nou camp, una nova indústria innovadora que ofereix noves possibilitats i que forma part d'una nova economia del coneixement i de les TIC, que ha d'ésser un dels motors de les economies dels països occidentals i, per tant, del nostre també. Cal continuar empenyent en aquesta direcció i intentar de generar un clúster català del món de les apps. Potencial en tenim.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat