Ara fa uns mesos, vaig escriure una crònica a Tribuna.cat, on hi feia una reflexió al voltant de la rellevància de la seguretat en el ciberespai.
Sota el títol Seguretat informàtica: Cal posar-s'hi?, deia que "a través d'internet, els hackers (els pirates informàtics) poden accedir a dades, a informació confidencial que es troba emmagatzemada en els sistemes informàtics d'empreses i organismes" i que les organitzacions i les empreses del país "no tenen implantades unes solucions, uns serveis de seguretat que les protegeixin, que els hi donin un nivell de seguretat suficient".
Faig referència a això, ja que durant el 9-N i les jornades prèvies a aquesta data, els webs i els sistemes informàtics del govern de la Generalitat de Catalunya varen patir un atac sense precedents. Se n'ha parlat abastament, però paga la pena dir que els nivells i els sistemes de protecció i seguretat, proporcionats pel CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya), varen poder protegir-los i fer que la jornada electoral es pogués desenvolupar en total normalitat.
El ciberespai és cabdal per a qualsevol societat o país. Caldrà estar més amatents i atents que mai"
En un món tan tecnològic i informatitzat com el nostre, és obvi i evident que si els sistemes de seguretat no haguessin funcionat i aturat els ciberatacs perpetrats, el 9-N hagués estat un fracàs. El caos i el desordre s'hagués apoderat de la situació i el que fou un èxit, hagués estat un fracàs rotund. D'aquí que cal felicitar la feina feta pel CESICAT i de tots els professionals que hi treballen actualment, però també dels que hi varen treballar per la contribució feta en la posada en marxa dels seus serveis de seguretat.
Dit això, m'agradaria expressar que el principal atac que es produeix a nivell informàtic és la denegació de servei. Aquesta consisteix a fer caure una pàgina web i, per tant, els usuaris no poden accedir als seus continguts, mitjançant una cosa tan senzilla com és la de provocar que molts usuaris pretenguin accedir-hi al mateix moment. Moltes peticions concurrents provoquen que el servidor, el web no estigui preparat i, per tant, el porten al col.lapse i a no poder servir els continguts als usuaris que s'hi volen connectar.
Aquesta fou la tècnica emprada pels pirates informàtics que van intentar sabotejar la democràcia a Catalunya, el passat 9-N. Afortunadament, no se'n van ensortir. Les nostres defenses a la xarxa van aturar el cop. Ara bé, es tracta d'un àmbit, el ciberespai que, avui en dia, és cabdal per a qualsevol societat o país. En definitiva, un avís per a navegants i, tenint en compte, les passes, els moments, les iniciatives i les accions que han de venir, caldrà estar més amatents i atents que mai. Cal estar al peu del canó i reforçar les defenses.