Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de juny del 2015 | 16:44
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya

La tecnologia no és un fi en si mateixa. No es tracta d'utilitzar la tecnologia perquè sí. La tecnologia cal entendre-la com una eina, un estri per fer més fàcil certes coses, entre elles, per exemple, la nostra vida quotidiana, del dia a dia.

En termes empresarials i econòmics, la tecnologia aporta competitivitat, productivitat a les companyies. El seu ús implica millora empresarial. Estem parlant de guanys, eficàcia, eficiència… En definitiva, més empresa, sectors productius més forts i, per tant, l'economia del país més potent.

Pel que fa a les persones, la tecnologia és un instrument que serveix per incrementar la nostra qualitat de vida, el nostre benestar. Ens permet poder fer les nostres coses quotidianes d'una manera simple i senzilla. En un àmbit tan cabdal com el de la salut, la tecnologia hi té molt a dir. I, dins de la tecnologia, el camp de la robòtica també.

En aquesta tessitura, hi ha un projecte impulsat per 5 hospitals catalans –Vall d'Hebron, Bellvitge, Quirón, Clínic i la Fundació Puigvert– que té com a finalitat l'ús de la cirurgia laparoscòpica de màxima precisió, pels avantatges que aquesta tècnica comporta a tots els seus pacients. El quid de la qüestió és el robot Da Vinci, un giny que permet que el cirurgià, a través d'una consola situada a 1,5-2m del pacient, pugui operar i, per tant, fer una interveció en un pacient en les millors condicions.

El Da Vinci ofereix al cirurgià que opera una visió en tres dimensions i una lent de dotze augments, fet que possibilita que el cirurgià pugui ésser molt precís, a banda d'evitar característiques molt humanes com la tremolor de mans. El giny té quatre braços: 1 per a la càmera i 3 per als diversos instruments a utilitzar en la intervenció.

El robot ha permès practicar cirurgia urològica, digestiva i ginecològica i, el més rellevant i important, fer que les recuperacions dels pacients – després de les intervencions - hagin estat més ràpides i efectives. Es preveu també, en un futur recent, que els camps d'aplicació s'ampliïn: cardíaca, otorinologia, etcètera.

Ginys d'aquest tipus, projectes tecnològics d'aquesta mena són l'exemple clar i fefaent que la tecnologia dóna més benestar, més qualitat a la nostra vida. Un exemple de com la tecnologia pot millorar la vida de les persones, en àmbits tan fonamentals com el de la salut. Per molts Da Vincis a la sanitat d'aquest país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat