La intel·ligència és la qualitat que l'espècie humana posseeix i que la diferencia de la resta d'éssers vius que hi ha al nostre planeta. És allò que ha permès que l'ésser humà hagi arribat allà on ha arribat i que pugui anar més lluny en el futur.
Com a resultat d'aquesta intel·ligència, hi ha infinitat d'exemples: llançament de transbordadors espacials, desenvolupament de potents computadors, creació de robots, recerca i avenç en el camp de la medicina, creació de xarxes de telecomunicació, el sistema GPS, la ràdio, la televisió, internet, etcètera. Els esmentats només són els primers que li han passat pel cap al cronista. I la llista podria omplir tota la crònica, si calgués. Però no és el propòsit d'aquesta columna.
D'altra banda, si afegim el qualificatiu artificial al mot intel·ligència, la combinació esdevé un concepte que fa referència a la possibilitat que màquines, autòmates o robots puguin realitzar funcions properes a les que són dutes a terme per les persones a través de la intel·ligència humana. Aquestes activitats poden ésser diverses. El cas més evident és el del procesament i ús del llenguatge, però n'hi han d'altres: la demostració de teoremes, la robòtica, la programació automàtica o els problemes de la percepció, etcètera.
Un dels principals plats forts del Congrés Mundial d'Intel·ligència Artificial (CMIA) és l'estrena mundial d'una òpera interpretada conjuntament per robots i humans
El camp de la intel·ligència artificial té un gran abast i un llarg recorregut que ens pot portar molt més enllà. Però, fins a on? Hi ha límits? On ens trobem? La resposta a aquestes qüestions l'estem tenint aquesta setmana a Barcelona. El cap i casal acull la vintena edició del Congrés Mundial d'Intel·ligència Artificial (CMIA). Més de 1.400 professionals de la matèria, provinents d'arreu del món, assistiran a l'esdeveniment per tal de copsar, en primera persona, en quin punt ens trobem en aquest àmbit.
Els principals experts en intel·ligència artificial, així com les empreses més rellevants en aquest camp exposaran els avenços, les tendències i cap a on va aquest transcendental sector. Una oportunitat per conèixer, intercanviar opinions i fer contactes, el que s'anomena "networking" en termes tecnològics, per a la totalitat dels assistents i els professionals i les empreses catalanes del ram que hi assisteixin. Un dels principals plats forts del congrés es va poder veure ahir al Palau de la Música. Es tractava de l'estrena mundial d'una òpera interpretada conjuntament per robots i humans.
Barcelona i Catalunya són l'epicentre, en aquests moments, pel que fa a l'àmbit de la intel·ligència artificial. Com ja ha passat amb d'altres esdeveniments i actes de caire tecnològic i científic, com és el cas per exemple del Congrés de Telefonia Mòbil Mundial (MWC), el nostre país torna a esdevenir un lloc de referència en un sector emergent i rellevant com és aquest. Novament, tenim l'oportunitat de projectar-nos al món i reivindicar per al nostre país un paper capdavanter dins de l'àmbit de la tecnologia i la recerca. Un acte que, per altra banda, ha de servir també per dinamitzar diferents sectors de la malmesa economia catalana, com és el dels serveis, en temps de crisi com els que ens està tocant viure. Esperem que sigui un èxit total: per als assistents, les empreses, la ciutat i, en definitiva, per al país.