Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 31 de de juliol del 2013 | 13:57
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Més recerca a les empreses TIC internacionalitzades

La recerca és un dels aspectes clau per a l'economia de qualsevol país. Una de les màximes més esteses en termes econòmics és que sense una aposta ferma i decidida envers la recerca, l'economia d'un país no pot sortir-se'n, difícilment tirarà endavant. Però, què significa això? En quina situació ens trobem? Quin pes té la recerca en l'economia catalana? 

Catalunya té una R+D+i que es troba per sota del 2% del seu PIB, al voltant del 1,7-1,8%. Una dada que suposa que hem experimentat un lleu increment, en els darrers 5-6 anys, respecte al 1,48% que teníem l'any 2007. De totes maneres, però, som molt lluny dels països capdavanters en aquesta important matèria, com és el cas, per exemple, de Finlàndia. Aquest país escandinau, amb una població similar a la catalana, té un índex de recerca una mica superior al 3,5% del seu PIB. Diguem-ne que el doble que Catalunya. Massa diferència, per tant, en un àmbit tan cabdal. 

Dit això, com es troba el sector de les TIC pel que fa a recerca. Segons el baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2013, elaborat pel CTecno, les dades no són positives del tot, ja que el nombre d'empreses que no realitzen R+D+i ha augmentat, així com el nombre d'empreses que preveuen una reducció en les seves inversions en recerca. No obstant aquestes dades, la previsió és que aquesta tendència canviï el proper any, quan ha d'incrementar-se de manera considerable el nombre d'empreses que tenen previst invertir més en R+D+i i ha de reduir-se també el percentatge d'aquelles que preveuen invertir menys que el 2012.
Cal que les empreses s'internacionalitzin i inverteixin més en recerca. No hi ha alternativa"
Tenint present també la variable de la internacionalització de les empreses, el baròmetre afirma que les empreses internacionalitzades són molt més sensibles i conscients a la necessitat d'invertir en R+D+i. Hi ha, per tant, un percentatge notablement inferior d'empreses, respecte a la resta, que no realitzen R+D+i.

En aquest mateix sentit, el nombre d'empreses que preveuen augmentar la seva inversió en R+D+i també és notablement superior entre les empreses internacionalitzades, especialment de cara al proper any: gairebé un 40% de les empreses internacionalitzades preveuen augmentar la seva inversió en recerca, enfront del poc més de 25% que ho faran en el grup de les no internacionalitzades.

Hi ha, doncs, un lligam clar entre internacionalització i inversió en recerca. Aquell conjunt d'empreses del país que s'han internacionalitzat són molt més conscient de la rellevància de la recerca i de la necessitat que tenen d'invertir en recerca, com a font d'innovació i de millora per als seus productes i serveis. La internacionalització, el fer créixer el mercat potencial més enllà de les fronteres estatals és bàsic per al futur de qualsevol empresa. Sense aquest canvi de xip el futur, el present millor dit, serà molt costós.

A aquesta consideració, cal afegir-hi la recerca, un altre aspecte també clau. I pel que indiquen les dades, la importància de la recerca la tenen molt més clara les empreses que s'han internacionalitzat que la resta. Pel que sumen internacionalització i recerca. Cal, doncs, que les empreses s'internacionalitzin i, empeses pel mercat exterior, inverteixin més en recerca. És fàcil dir-ho, però complicat de fer. Però, no hi ha alternativa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat