Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 1 de de març del 2010 | 14:35
Crònica · Territori

Preus justos al camp i a la ciutat

L'actual crisi econòmica afecta de forma desigual els diferents sectors econòmics, però ho fa amb especial mesura sobre aquells que ja estaven afeblits. Aquest és el cas de la indústria agroalimentària catalana on, en el marc de la crisi, s'han agreujat els abusos de la gran distribució i del propi sector sobre els productors agraris, als quals imposen preus baixos i marges abusius.

La situació ha arribat a tal extrem que les conseqüències poden ser irreparables per a la pagesia catalana si els governs català i espanyol no actuen de forma immediata. No obstant, el sector de la indústria agroalimentària catalana està de pega amb les administracions que l'han de regular i estimular. D'una banda, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat no ha destacat durant els darrers quatre anys per la seva capacitat de treball i innovació. A més, en un marc on des de 2001 la renda agrària a Catalunya ha disminuït un 43% per culpa del l'oligopoli de la gran distribució, el conseller Joaquim Llena ha reconfortat el sector amb frases com "sabem que estem en una situació de mercat, on l'oferta i la demanda s'imposen" i que "s'ha de buscar aquest equilibri que el mercat fa sol".

D'altra banda, a nivell estatal fa dos anys que Zapatero va decidir fusionar els ministeris d'Agricultura i Medi Ambient, en el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. Tanmateix el procés de fusió ha resultat tan complex que encara és hora que surti alguna proposta d'aquest ministeri en la present legislatura. Mentrestant, la ministra Elena Espinosa justifica la inacció dient que "en un mercat on regeix la llei de l'oferta i la demanda, les possibilitats d'adoptar decisions per part d'una administració són escasses". En definitiva, diu el mateix que el conseller català. En aquest marc gens esperançador Unió de Pagesos va aplegar el passat 20 de febrer 5.000 pagesos i pageses a Barcelona, en la manifestació més multitudinària del sindicat a la capital des del 2000.

Les peticions se centren en que s'aturin els abusos de les grans distribuïdores, que imposen preus ruïnosos als productors agraris i marges abusius al consumidor. Per fer-ho reclamen als governs que legislin el comerç agroalimentari de manera que es garanteix la transparència i l'equitat del mercat. Les reclamacions del sindicat tenen abast de país, i els governs farien bé de donar-hi resposta. A Catalunya, més enllà de l'obvia funció productiva, el paper de la pagesia com a gestor del territori i agent modelador del paisatge és importantíssim. Cal que el govern faci tot el possible per reduir els intolerables marges que aplica l'oligopoli de la distribució comercial, que arriba a multiplicar per 300 el preu quan el venen al consumidor respecte al que paga pel producte al pagès. Ens hi va el futur de la pagesia, i el del país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat