Aquests dies es compleix un any de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa, que havia de permetre el rellançament institucional i polític de la UE i que també havia de permetre sortir de l'atzucac en què el club comunitari es va veure immers des de la fallida Constitució europea.
La veritat és que les expectatives que s'havien creat a l'entorn del nou Tractat no s'han vist complides, ja sigui per la situació d'inestabilitat creada per la crisi econòmica o per la pròpia dificultat d'avançar en la construcció europea amb vint-i-set estats.
Fa un any ens semblava que els acords que estaven detallats en el Tractat de Lisboa, amb la creació del càrrec de President del Consell Europeu per dos anys i mig -renovable una sola vegada-, i també amb la consolidació de l'Alt Representant per a la Política Exterior, un càrrec amb més poder polític a partir del qual es permet donar un impuls a l'Europa política.
La realitat, però no ha estat aquesta. I és que, amb el nomenament de Van Rompuy com a president del Consell Europeu i de la baronessa Ashton com a Alta Representant per a la Política Exterior, no s'ha aconseguit donar l'impuls desitjat que es fixava amb la presència i influència dels dos càrrecs descrits, que havien de romandre per sobre dels mandataris dels estats membres i que havien d'aportar una major incidència de la Unió Europea en les relacions internacionals.
s una llàstima que no s'hagi aprofitat el que permet el Tractat de Lisboa per fer més present la Unió europea, tant a l'àmbit interior com a la unitat d'influència en el món.