Ahir el conseller Romeva va assistir en representació del Govern català a l'acte homenatge que es va fer a Belloy en Santerre als voluntaris catalans que van participar i perdre la vida a la Batalla de Somme assegurant que la seva participació "ens recorda que, com a poble, sempre hem mirat Europa i el món. Mai no ens hem sentit aliens ni als seus progressos, ni a les seves vicissituds".
L'1 de juliol de 1916, quan va esclatar la Primera Guerra Mundial, catalans republicans i independentistes van anar a la guerra amb l'objectiu de defensar les democràcies occidentals contra l'autoritarisme dels vell imperis centrals. Coneguda com la Batalla de Somme, aquesta va ser una de les batalles més cruentes i recordades d'aquella guerra i una de les que va provocar més baixes de tota la història, amb més d'un milió, entre morts, ferits i desapareguts.
Entre aquestes baixes hi havia un elevat nombre de catalans, entre ells l'intel·lectual voluntari a la Legió estrangera francesa, el català Camil Campanyà. També van morir durant la guerra el poeta nord-americà Alan Seeger i els poetes alemanys Reinhard Johannes Sorge i Alfred Lichtenstein.
Amb motiu del centenari d'aquesta batalla, aquest dilluns al matí Belloy en Santerre (França) ha acollit un emotiu homenatge als voluntaris de la Legió estrangera que van lluitar-hi.
L'acte s'ha iniciat amb un desfilada de la banda musical de la Legió estrangera que s'ha desplaçat des de l'Ajuntament de Belloy en Santerre al monument en record dels voluntaris de la Legió. Allà representants institucionals de França, Alemanya, Espanya, Catalunya i Estats Units d'Amèrica juntament amb l'alcalde de Belloy en Santerre, conseller departamentals, consellers regionals, alcaldes de la regió Nord-Pas-de-Calais-Picardie, associacions, representants de la Legió i militars txecs, alemanys i nord-americans, han fet una ofrena floral.
El conseller Romeva, que hi ha assistit en representació del Govern català, ha fet referència als voluntaris catalans que hi van participar i perdre la vida assegurant que la seva participació "ens recorda que, com a poble, sempre hem mirat Europa i el món. Mai no ens hem sentit aliens ni als seus progressos, ni a les seves vicissituds" i ha afegit que els catalans " sempre hem tingut i demostrat voluntat de tenir presència pròpia al món. Ens hem implicat, tant com les circumstàncies ens ho han permès, en les lluites justes, però sobretot en la recerca de solucions als conflictes".
Romeva ha remarcat que commemoracions com aquesta "ens faciliten el retrobament i el record dels que van viure aquells temps atroços, però també com a mostra de fraternitat i, avui, de compromís amb la pau".
Després de les ofrenes, la Legió estrangera i el cor d'infants han interpretat "La Marseillaise". Tot seguit, s'ha inaugurat l'estela funerària en honor a la Legió estrangera i també una placa dedicada al poeta català Camil Campanyà a càrrec del conseller Romeva i el delegat del Govern, Martí Anglada, juntament amb l'alcalde de Belloy en Santerre. El Conseller ha lliurat una medalla de record, en nom del govern català, a l'alcalde de Belloy en Santerre.
Durant la cerimònia, la Banda de la Legió ha ofert un concert, un estudiant de català de l'Université d'Amiens ha llegit poemes de Camil Campanyà, i un representant dels estudiants de Harvard ha llegit poemes d'Alain Seeger.
L'acte ha estat organitzat per la Mancomunitat de l'Alta Picardia amb el suport de l'entitat Souvenir Français, el Ministeri de Defensa francès, i la col·laboració de la Delegació del Govern a França.
El passat mes d'abril, el Departament juntament amb la Delegació del Govern a França, ja va homenatjar els voluntaris catalans en un acte institucional al Palau de la Música que va ser presidit pel conseller Romeva i va comptar amb la presència del cònsol general de França, Edouard Beslay, i del cònsol general del Regne Unit, Lloyd Millen, així com també membres de la Legió i representants institucionals francesos.
La Batalla de Somme
Els voluntaris catalans de la Primera Guerra Mundial van lluitar a la Legió estrangera francesa, al costat de voluntaris txecs, eslovacs i de països dels Balcans que aspiraven a la independència dels seus països si finalment l'Imperi Austro-hongarès i Alemanya eren derrotats.
L'estiu de 1916, a la Picardia, entre París i la frontera belga, es va desenvolupar la gran Batalla de la Somme. L'ofensiva aliada de la Somme contra els alemanys va ser protagonitzada per tropes franceses i pels soldats de la Commonwealth. El 4 de juliol de 1916, en la seva progressió per l'Alta Picardia, la Legió estrangera francesa va atacar les posicions alemanyes del poble de Belloy en Santerre.
Després de la guerra, la reconstrucció del poble de Belloy en Santerre va estar finançada íntegrament per la Mancomunitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. És per aquest motiu que d'aleshores ençà els carrers principals del poble s'anomenen Rue de la Catalogne i Rue de Barcelone.