Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de d'abril del 2015 | 17:54
La fotografia

Les recomanacions de Tribuna.cat per al Sant Jordi 2015

Des de Tribuna.cat volem celebrar la diada de Sant Jordi d'enguany amb 5 monogràfics, unes lectures que hem cregut imprescindibles per la diada 2015, marcada per la proximitat de les eleccions municipals, l'horitzó del 27S i les encara fermes i persistents manifestacions i concentracions de la societat civil catalana.

M. Folch · La nostra tria d'enguany, de nou, se centra en aquells 5 llibres que actualment marquen la pauta de la radiografia política i social de la Catalunya actual. Els llibres escollits per Tribuna.cat són, alhora, les manifestacions intel·lectuals dels cinc dels periodistes, analistes i/o escriptors més influents del moment: Roger Buch, Pere Martí, Joan Bosch, Albert Sáez, Marc Gafarot i Antoni Abat.

"Els polítics sobiranistes són objecte del ministeri de l'Interior". Aquesta és una de les moltes sorpreses que l'escriptor i periodista Pere Martí ha volgut avançar del contingut del seu darrer llibre, Escac a l'Estat. El nou monogràfic del periodista, editat per Pòrtic, deixar clar que el 9N ha estat "l'operació més important que ha fet el catalanisme polític des de fa 300 anys", i que aquesta ha estat un "desafiament a l'Estat en tota regla, un autèntic i massiu acte de desobediència que va arribar a posar en escac a l'estat, que el va deixar noquejat".

Marc Gafarot (analista del CIDOB) i Antoni Abat (professor de Dret Constitucional a la Universitat de Copenhaguen) han publicat el que es podria anomenar el 'llibre revelació': Hem guanyat hem perdut (editorial Llibres de l'Índex). En aquest nou llibre, els autors analitzen el procés d'emancipació català partint de la base que l'existència de Catalunya comporta ser un entitat política independent o ser desintegrada completament política i nacionalment. L'obra parteix d'aquest binomi per a considerar la independència com un element determinant en la història antiga i recent del país

Roger Buch, doctor en Ciències Polítiques per la UAB, torna de nou al primer pla editorial amb una llista detallada de 100 motius de pes i ben diferents per defensar la independència. 100 motius per ser independentista és un llibre ideal tant pels convençuts que volen tenir més arguments com pels que encara estan dubtant i els falta aquell motiu que els acabi de fer decantar la balança.

Moments estel·lars de Catalunya està inspirat en els popularíssims Moments estel·lars de la humanitat de l'escriptor austríac Stefan Zweig, però en aquest cas sobre escenes transcendents viscudes per personatges rellevants de la història de Catalunya. L'autor de llibre, Joan Bosch, porta el lector a cinc moments clau que van inspirar i afectar el rumb de la història del país: la construcció del Gran Hotel Intercontinental de Lluís Domènech i Montaner; la creació de la Mancomunitat per Enric Prat de la Riba; el doctor Josep Trueta, inventor d'un sistema que va aconseguir vèncer la gangrena; la posada en marxa d'una fàbrica tèxtil moguda per vapor l'any 1833 per part de Josep Bonaplata i els inicis de la creació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), protagonitzats per Miquel Strubell, Miquel Sellarès, Enric Ainsa i Pere Pugès.

Finalment, des de Tribuna.cat us volem recomanar el darrer llibre del periodista Albert Sáez, un monogràfic guardonat als darrers Premis Octubre, El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un oficiEl ja conegut llibre està dedicat exclusivament al periodisme i la seva evolució en els darrers any, així com la convergència que ha patit el sector amb les xarxes socials. El llibre de Sáez, premiat el passat 2014 amb el guardó Joan Fuster, aborda els canvis i transicions de l'ofici de periodista i el sorgiment d'internet i de les xarexes socials com a fenòmens que transformen la funció dels periodistes de dalt a baix. Tal com ha assegurat Sáez, el llibre pretén donar resposta a la pregunta: "Quin futur té el periodisme quan existeixen les xarxes socials, la publicitat fuig dels mitjans de comunicació i la legislació no és favorable a les empreses que sostenen aquests mitjans?"

Molt bon Sant Jordi a totes i tots!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Sáez: "L'hipòdrom del PDECat"
Opinió · Nació Digital
Referèndum 2017 i 9-N: semblances i diferències
Crònica · Política
Majoria independentista A Escòcia
Notícia · Societat civil
Coincidència i complicitat amb la Muriel
Opinió · Política catalana
El procés constituent
Notícia · Comunicació
Pere Martí serà el director de comunicació de Carles Puigdemont
Opinió · Política catalana
No tot és possible sempre
Opinió · Seguretat
París val la nostra seguretat
Opinió · Política catalana
"No hi haurà independència!"
Crònica · Política catalana
Dibuixem la República i guanyarem el 27S!
Indica publicitat