El president Carles Puigdemont ha traçat en el debat de la qüestió de confiança que es va iniciar ahir al Parlament de Catalunya, el full de ruta que el Govern durà a terme per culminar el procés polític del país, i ha subratllat que "la resolució de la demanda catalana es farà amb referèndum o amb referèndum".
Per validar el procés cap a un estat propi, Puigdemont ha assenyalat que "hi ha un consens enorme, polític i ciutadà, que la fórmula ideal és un referèndum acordat amb l'Estat". En aquest sentit, ha remarcat que "perseguirem l'acord fins al darrer dia i treballarem amb la voluntat de fer un referèndum acordable amb l'Estat en tot moment", però també ha alertat que, si s'arriba al final de la legislatura i no hi ha hagut cap resposta positiva en aquest sentit, "estarem preparats i a punt per pujar el darrer graó abans de proclamar de manera efectiva la independència de Catalunya". "I, a tot estirar, convocarem un referèndum per a la segona quinzena de setembre de l'any que ve", ha anunciat.
Fidel al mandat expressat pels catalans a les urnes per tal que Catalunya esdevingui un estat, el cap de l'Executiu ha reiterat davant l'hemicicle el seu "compromís" per dur el país cap a la independència i ha assegurat que "el calendari dels 18 mesos i les bases fonamentals del procés es mantenen intactes".
Així, Puigdemont ha explicat que a finals de juliol de l'any que ve "el Parlament aprovarà les lleis necessàries perquè Catalunya funcioni com a Estat independent" i "convocarem els ciutadans a les urnes" perquè, amb el seu vot, es proclami la independència.
De la mateixa manera, el president ha anunciat que, si el Parlament finalment li fa confiança, encarregarà al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, "que endegui l'arquitectura d'un referèndum a través del qual culminem el propòsit de retornar a Catalunya el poder polític d'un Estat sobirà", i que ha d'organitzar el Departament que presideix el conseller Romeva.
"Això és el que haurem fet en culminar la legislatura si ningú no falla; jo no fallaré", ha reblat el president, que ha afegit que aquest mandat no serà possible "sense una majoria al Parlament, sense fissures, i sense la gent mobilitzada quan calgui que es mobilitzi". "Aquest és un horitzó factible, necessari i irreversible", ha sentenciat.
Demanda de coratge i compromís al sistema polític espanyol
Al llarg del seu discurs, el president ha mantingut l'oferta de diàleg i "la disposició a col·laborar lleialment" amb l'Estat espanyol per fer possible un referèndum acordat i ha assegurat que, més enllà del president en funcions espanyol, "trasllado la responsabilitat a tot el sistema polític espanyol". "Tothom hi té una responsabilitat assignada, també nosaltres, per fer possible un referèndum acordat", ha assegurat, i ha afegit que "no hem de ser nosaltres els qui decidim descartar" aquesta via.
"Si s'accepta el principi democràtic que els catalans hem de poder votar, aleshores estem disposats a obrir una negociació per explorar en quins termes s'hauria de desenvolupar aquest referèndum", ha dit el cap de l'Executiu. I en aquesta negociació ha assegurat que es pot parlar de com es formula la pregunta, la data del referèndum, els quòrums perquè es considerin vàlids els resultats, la gestió dels resultats i la moratòria per tornar a demanar un referèndum en cas que guanyi el no. "De tot això en podem parlar a fons i amb lleialtat. I en sortim beneficiats tots", ha declarat.
Per aconseguir això, ha subratllat que "cal coratge i compromís d'assumir una responsabilitat històrica" que, tot i ser "incòmoda", és "imprescindible per trobar solucions". "Cal superar ancoratges del passat que encara llasten, cal deixar les misèries del present i mirar el futur amb convicció", ha reblat.
Pacte de confiança
Dirigint-se als diputats del Parlament, el cap de l'Executiu els ha demanat la seva confiança per culminar el procés polític, però també per seguir aplicant el pla de Govern amb què es va presentar el 10 de gener.
Això vol dir, segons ha explicat, "servir el país, atendre les necessitats i combatre les desigualtats". En segon lloc, "defensar el nostre país dels tractes injustos i lesius per les polítiques i decisions del Govern de l'Estat" i, en tercer lloc, "fer possible l'horitzó polític al qual aspira la majoria dels catalans".
"Els proposo que iniciem una cadena de confiances que involucri tothom, que no exclogui ni prescindeixi de ningú", i que "continuï fins que Catalunya esdevingui un Estat independent de ple dret", ha demanat el president. "Més que proposar-los que em facin confiança els proposaria que ens fem confiança", ha explicat, per tal de "fer creïble als ulls dels nostres ciutadans i als ulls del món que anem de debò, que estem decidits i que no escatimarem esforços fins a aconseguir-ho".
Convocatòria d'eleccions si no s'aproven els pressupostos
El cap de l'Executiu ha defensat que, si supera la qüestió de confiança, "no hi haurà cap més debat com el d'avui". "O s'aproven els pressupostos que enllesteix el vicepresident Junqueras i podem encarar el tram final, o faré ús de les facultats que tinc per convocar eleccions", ha anunciat. I ha afegit que "qui no tingui cap intenció d'aprovar els pressupostos millor que ens estalviï el dubte i el temps i demà no m'atorgui la confiança que reclamo".
Puigdemont ha recordat que "sense pressupostos no es pot governar bé" perquè són "un dels principals instruments que permeten funcionar a un Govern i desenvolupar amb plenitud les seves polítiques". I per aquest motiu ha dit que, "si no podem governar bé, hauríem de tornar a donar la paraula als ciutadans".
"Aquest Govern ha fet feina, la fa i la vol continuar fent", ha assegurat Puigdemont, "i per complir el programa de govern en tota la seva ambició cal poder continuar la feina sense entrebancs". "Si la resposta de la majoria és un sí a aquest compromís, el mandat del 27-S es complirà fins al final", ha defensat.
Aquí teniu el discurs fet pel president.