Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de desembre del 2016 | 16:03
La fotografia · Política

Puigdemont: "Davant del populisme constitucional de l'Estat nosaltres responem amb democràcia"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat avui, en una compareixença informativa, que la decisió anunciada ahir pel Tribunal Constitucional "confirma una vegada més que hi ha un determinat populisme constitucional al qual recorre l'Estat, que consisteix a dir que els catalans no tenim dret a  votar i, si votem, no val". "

"D'això se'n diu populisme i nosaltres davant això hi diem democràcia", ha reblat. Per aquest motiu, ha assegurat que "el full de ruta es manté" i ha confirmat que es farà la cimera convocada per al pròxim 23 de desembre "de grups, entitats i partits favorables a què a Catalunya hi hagi un referèndum, perquè no pot haver-hi cap sistema democràtic que pugui impedir-ho; al contrari, això està en la base dels sistemes democràtics". "Els catalans tenim dret a votar, a debatre i a reunir-nos i, per tant, votarem, debatrem i ens reunirem", ha remarcat.

El cap de l'Executiu ha fet aquestes declaracions durant una compareixença conjunta amb la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, amb qui s'ha reunit aquest matí al Palau de la  Generalitat. Carles Puigdemont ha valorat la trobada com una "nova oportunitat d'expressar aquesta bona entesa i aliança entre els dos governs que, per circumstàncies del passat, no havien pogut treballar de la manera tan intensa, fraternal i lleial com hem fet en els darrers mesos".

Aquesta és la segona reunió entre tots dos presidents. La primera va tenir lloc el passat 20 de maig al Consolat de Mar, la seu de l'Executiu balear, a Palma. En el marc d'aquella visita institucional, Carles Puigdemont i Francina Armengol van signar un conveni de col·laboració entre tots dos governs de cara a la reincorporació de les Illes Balears al Consorci de l'Institut Ramon Llull (IRL).


El president ha assenyalat que la trobada d'avui ha permès seguir "avançant plegats en matèries que són d'interès comú i compartit" i avaluar la marxa dels tres grups de treball conjunts que es van crear en la primera trobada a Palma. També ha permès refermar la defensa de l'estratègia del Corredor Ferroviari del Mediterrani i parlar de l'assistència dels dos territoris a la Fira Internacional del Llibre Infantil i Juvenil a Bolonya de l'any vinent.


"Suport absolut" a la presidenta del Parlament


En un altre moment de la compareixença, el cap del Govern ha afirmat que demà farà costat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha d'anar a declarar demà davant del TSJC i li ha expressat el seu "suport absolut", ara i en cas que arribi a judici, perquè "tots som conscients que el judici no és a una persona, sinó a una institució que representa la voluntat del poble de Catalunya".


Per aquest motiu, ha expressat la seva "no només lleialtat i solidaritat, sinó també complicitat" amb la presidenta Forcadell, perquè, "gràcies a ella, vam poder exercir allò que els ciutadans ens van encarregar: debatre i votar en un parlament democràtic". "Per això es fan els parlaments", ha dit, "no perquè siguin extensions d'una secció d'un tribunal".


La conferència de presidents "ignora la realitat catalana"

Carles Puigdemont també ha aprofitat la compareixença per instar el Govern espanyol a "acreditar" la voluntat anunciada de diàleg, perquè, ha afirmat, "la història ens diu que a l'Estat no li interessa conèixer què passa a Catalunya, què vota el poble català, el mandat que li encarrega al Govern i la reivindicació que fa el Govern".


En aquest context, ha denunciat que la convocatòria d'una conferència de presidents "ignorant la realitat catalana" vol dir que "l'Estat no té cap interès" en el que està passant al país. I ha reiterat que no assistirà a la reunió, que "serà una conferència convencional" que se celebrarà "com si no hagués passat res" a Catalunya i que només servirà per "acumular més incompliments de l'Estat espanyol". "Per què ens hem de creure que serà diferent?", s'ha preguntat.


Per la seva part, la presidenta balear ha celebrat que "retornem a una normalitat institucional que no s'havia d'haver perdut mai", treballant colze a colze amb "un Govern que representa un territori i un poble que té moltes coses en comú amb Ses Illes Balears". Igual que Puigdemont, ha posat de manifest la "bona sintonia" que hi ha amb l'Executiu català i ha agraït especialment "les facilitats que ens dóna el president per treballar de forma conjunta".

Un cop acabada la compareixença informativa, Carles Puigdemont i Francina Armengol s'han traslladat a la seu de l'Institut Ramon Llull, on ha encapçalat la reunió de la Junta Rectora de l'IRL, amb la qual s'ha solemnitzat la reincorporació del Govern de les Illes a aquest òrgan.


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat