Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de novembre del 2016 | 12:01
La fotografia · Política

Puigdemont: "Hem sabut exercir el lideratge tot i que l'Estat ha negligit en els seus deures envers Catalunya"

Si al matí el monarca espanyol, Felip VI, en l'obertura de la legislatura demanava "respecte a la llei i a les decisions dels tribunals, que són la garantia de la democràcia"  al vespre el president català, Carles Puigdemont, reivindicava "la necessitat d'escoltar la veu dels ciutadans com a condició indispensable per tenir un diàleg fructífer".

Felip VI també ha afegit que "'Espanya no es pot negar a si mateixa tal com és. Espanya no pot renunciar al propi ser ni al patrimoni comú construït entre tots i que hem de continuar edificant en un futur compartit".

Ambdós han presidit el lliurament de  de les Medalles dHonor de Foment del Treball i dels Premis Carles Ferreer Salat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha volgut reivindicar  el "lideratge empresarial i econòmic" de Catalunya, que ha estat capaç d'assumir tot i no disposar d'"eines d'Estat, polítiques fiscals pròpies, l'opció a regular un mercat laboral per adaptar-lo a la nostra realitat empresarial", ni l'"alternativa a una regulació energètica", que ha recordat que penalitza amb alts costos als territoris eminentment industrials com Catalunya.

Però, sobretot, s'ha lamentat que d'ençà a l'aplicació del nou Estatut, Catalunya s'ha vist obligada a fer-ho    "amb un Estat que ha negligit els seus deures envers Catalunya i que no ha volgut resoldre els problemes en infraestructures que pateixen dia a dia els ciutadans i les empreses", com ho demostra el fet que durant el 2015 només invertís un 9,9% del total regionalitzat, és a dir, el percentatge més baix des de 1997.

El president ha aprofitat la seva intervenció  per denunciar que Catalunya ha hagut d'exercir el lideratge amb un Estat "que fiscalitza les relacions internacionals  tot i tenir objectius merament comercials i empresarials" i que "judicialitza qualsevol iniciativa política, especialment aquelles encaminades a  escoltar l'opinió ciutadana". I, en aquest punt, ha reivindicat la necessitat d'"escoltar la veu dels ciutadans com una condició indispensable per poder tenir un diàleg fructífer com desitgem, ha dit, i "un sistema legal de base democràtica".

"S'imaginen on podríem arribar si ports i aeroports comptessin amb una gestió autònoma i independent, com succeeix a Europa, si el Corredor del Mediterrani no fos un paper, sinó una realitat, si el nostre estat del benestar comptés amb un finançament just, o si els anuncis i promeses d'inversió s'haguessin complert , s'ha preguntat.

En un acte, que ha estat presidit pel rei Felip VI, el  cap de l'Executiu no ha deixat passar la oportunitat d'agaïr als empresaris aquest lideratge empresarial i econòmic, que considera que ha estat possible també gràcies a "l'impuls de la societat civil",  organitzada en entitats centenàries com Foment. "Tots vostès demostren  que Catalunya no és una societat resignada, ni és una societat conformista" ha afegit. . "És una societat que vol progressar i que per a fer-ho  necessita exemples de lideratge social, de lideratge cívic i empresarial", ha reblat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat