Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de de maig del 2010 | 14:45
La fotografia · Societat civil

"Salvar l'honor del país" o els Fets del Palau

Redacció · ACN · 50 anys després dels Fets del Palau, unes 1.700 persones han recordat aquell episodi de resistència franquista que va provocar l'empresonament del que seria president de la Generalitat. L'acte, iniciat amb la projecció d'un documental sobre els fets, s'ha centrat en una tertúlia entre l'expresident Jordi Pujol, l'advocat i polític Josep Espar i Ticó, i l'historiador Josep M. Solé i Sabaté. Pujol i Espar i Ticó han recordat com van viure els fets i l'expresident ha dit que "aquella batalla" la van "guanyar" perquè "es va salvar l'honor del país".

L'any 1960, el règim franquista havia prohibit entonar 'El cant de la senyera' previst en el programa d'un acte d'homenatge al poeta Joan Maragall celebrat al Palau i on hi assistiren alguns ministres de Franco. Aquell dia l'Orfeó no va interpretar l'himne, però una part del públic sí que ho va fer en resposta a la prohibició. Entre el públic hi havia agents secrets que van acabar detenint alguns dels joves que havien organitzat la protesta. Uns dies després, entre aquests detinguts hi havia Jordi Pujol.

L'expresident ha afirmat que en contra del que alguns puguin pensar, aquells fets "van acabar bé". Pujol ha afirmat que malgrat alguns van anar a la presó i el règim va continuar molts anys, "aquella batalla es va guanyar" perquè es va "salvar l'honor del país" i "la confiança" en ells mateixos.

Al seu torn, l'advocat i polític Josep Espar i Ticó ha recordat que aquella va ser una "acció totalment premeditada" i d'una responsabilitat "enorme". Pujol ha afegit que tot i que avui Catalunya "en molts aspectes està millor", "segueixen essent del tot necessaris" valors "bàsics" com el del "patriotisme, la generositat, la il·lusió, l'enamorament del país, la disponibilitat, l'esperit de servei i el sacrifici".

Per acabar l'acte commemoratiu, l'actriu Carme Sansa ha llegit el poema 'El cant espiritual', de Joan Maragall, i Lluís Millet ha glosat el significat d''El cant de la senyera', que finalment els cantaires de l'Orfeó Català i el públic, dret, han entonat.

Entre els 1.700 assistents a l'acte, hi ha hagut personalitats com Lluís Noguera, Francesc Guardans, Helena Cambó, Xavier Trias, Oriol Pujol, Glòria Ramon, Francesc Homs, Marta Ferrussola, Núria Feliu, Juan Manuel González Labrador, Muriel Casals, Miquel Esquirol, Jordi Porta i Josep Colomer.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat