Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de novembre del 2016 | 11:18
La fotografia · Societat civil

Coop57, ECAS i Òmnium presenten 'Lliures de pobresa, exclusió i desigualtats', un nou fons econòmic de solidaritat

Amb la voluntat de finançar projectes de transformació social en un context d'emergència i desigualtats s'ha presentat ' Lliures de pobresa, exclusió i desigualtats '. La iniciativa, impulsada per Coop57 , Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i Òmnium Cultural.

Aquesta  es fonamenta en l'enxarxament comunitari i la recollida d'aportacions econòmiques per construir un model socioeconòmic alternatiu que acabi amb la precarietat laboral i vital que afecta un de cada quatre catalans.

Tal com han explicat les entitats impulsores, Lliures és una crida a la mobilització ciutadana per contribuir a un fons econòmic de solidaritat mitjançant aportacions individuals estables i duradores, així com donacions puntuals, que es proposa que representin un 0,7% dels ingressos anuals de persones, llars i entitats . Els recursos obtinguts seran autogestionats

sota els principis de les finances ètiques i la traçabilitat transparent per finançar projectes de transformació i alternatives innovadores sota el paraigua de l'economia social i solidària .

En la presentació, David Fernàndez (Coop57) ha explicat que des del gener s'està treballant en en la inicativa i a dia d'avui hi ha 12 projectes preseleccionats -territorialment arrelats, socialment enxarxats i innovadors- que representen només el punt de partida inicial. "Lliures no és patrimoni de ningú, és una eina de tothom que apel·la a l'activació i la implicació ciutadana per reconstruir el vincle social comunitari" .

Al seu torn, Teresa Crespo (ECAS) ha subratllat que "la crisi ha portat un canvi d'època i res no tornarà a ser igual. No és veritat que n'estiguem sortint: tenim 200.000 famílies sense cap tipus d'ingrés, un 15% de treballadors pobres i el 23,5% de la població en risc d'exclusió ".

L'increment de les desigualtats és un dels indicadors més preocupants: "La bretxa salarial de gènere creix i, mentre les grans fortunes només han baixat del 9% al 8%, les famílies amb pocs ingressos han augmentat un 10% fins representar el 40% del total de la població".

Finalment Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) ha incidit en la voluntat "d'enfortir l'imaginari col·lectiu de país i compartir la lluita contra la pobresa que s'està enquistant en aquesta societat", i ha fet èmfasi en que " no hi ha qüestió nacional més important que la qüestió social . No volem substituir el paper de ningú, però sí que creiem en la força del teixit associatiu d'aquest país capaç de mobilitzar-se i donar resposta a necessitats no resoltes".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat